Bugetul pe 2019 a fost votat a doua oară în Parlament. Proiectul, din nou pe masa președintelui

Wednesday, 13 March 2019, 07:37 Sursă: REALITATEA.NET

Plenul reunit al Parlamentului reexaminează a votat pentru a doua oară proiectul bugetului de stat pe anul 2019, ca urmare a cererii preşedintelui Iohannis. 

Adaugă părerea ta

Bugetul pentru 2019 a fost votată cu 245 de voturi. Proiectul de lege a trecut de plenul reunit al Parlamentului fără nicio modificare. Urmează ca Legea Bugetului să ajungă din nou pe masa președintelui Iohannis.

Reexaminarea legii bugetului pentru 2019 a fost respinsă în Comisiile de specialitate ale Parlamentului. 

Poporul vrea pâine și circ! Acesta a fost motto-ul ce a tronat în Comisia de Buget. Amendamentele au fost mai mult sau mai puțin dezbătute, printre certuri și jigniri. 

Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe, a afirmat că toate creșterile salariale prevăzut sunt acoperite prin Legea bugetului de stat. ”Cifrele bugetare rămân aceleași”, a afirmat acesta. 

”A fost un raport aprobat fără emoții. Sperăm după ședință să trimitem legea bugetului spre promulgare”, a precizat Teodorovici

Întrebat ce spune despre afirmațiile președintelui Iohannis privind faptul că lipsesc bani de la pensii, ministrul de Finanțe a spus: ”Nu aș putea să spun ce logică are președintele. Sunt aprecieri general. Nu face referiri concrete. Vedeți amendamentele depus! Sunt amendamente fără ros, totul este făcut în bătaie de joc”, a declarat Eugen Teodorovici, adăugând că președintele nu a cerut o discuție cu Guvernul, cu ministrul de Finanțe, pentru a exlica care este logica sa și ce întrebări are.

”Toate creșterile de pensii și salarii sunt acoperite. Până astăzi nu am avut sincope în a finanțe aceste drepturi bănești pentru populații. Plata s-a făcut la timă. Mergem înainte”, a completat acesta.

Cosette Chichirău, deputat USR, a afirmat, după dezbaterile din comisiile de specialitate, că nici măcat nu au fost rostite motivele pentru care s-a cerut reexaminarea.

”Venituril sunt supra-estimare, localităile subfinanțate. Există multe alte probleme cum ar fi cele generate de inflație, ca să nu mai revenim la dificit. Niciunele nu au fost discutate. Sedința s-a terminat în mai puțin de o oră”, a afirmat Cosette Chichirău.

”În Comisie s-au schimbat jigniri între ministrul de Finanțe și Opoziție. E mare păcat că nu am reușit să avem o dezbatere reală”, a completat deputatul USR.

Deputatul USR Claudiu Năsui a precizat că bugetul a fost tratat cu incompetență de Guvern.

”Nu am avut oportunitatea să discutăm. Au fost foarte multe jigniri la adresa Opoziției”, a completat acesta.

Începând cu ora 10,00, Comisiile reunite de buget-finanţe au reanalizat proiectul pentru întocmirea unui raport, care va fi supus votului plenului reunit.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis vineri Parlamentului, spre reexaminare, Legea bugetului de stat pe anul 2019, evidenţiind că alocarea resurselor bugetare este "fundamentată pe o prognoză nerealistă", afectează funcţionarea unor instituţii publice cu rol esenţial, dar şi dezvoltarea comunităţilor locale şi realizarea unor investiţii strategice.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că bugetul a fost elaborat "foarte bine" şi nu poate fi modificat din cauza "mofturilor unui om care, întâmplător, este preşedintele României", scrie agerpres.ro.