Coronavirus - România: 119683 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ponta, nouă propunere pentru şefia MAE: Bogdan Aurescu. BĂSESCU a semnat decretul de numire

Monday, 24 November 2014, 16:19 Sursă: REALITATEA.NET

Premierul Victor Ponta l-a propus pe Bogdan Aurescu pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe. Decizia vine ca urmare a retragerii nominalizării lui Mihnea Motoc.

UPDATE: Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni, decretul prin care se ia act de demisia lui Teodor Meleşcanu din funcţia de ministru al Afacerilor Externe şi se constată încetarea funcţiei acestuia de membru al Guvernului.

De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de numire a lui Bogdan Aurescu în funcţia de ministru al Afacerilor Externe.

Săptămâna trecută, Traian Băsescu a explicat că Mihnea Motoc nu poate fi numit încă ministru de extrerne, întrucât mai întâi trebuie să demisioneze din funcția de ambasador, pentru a preveni o situație de incompatibilitate. 

”În momentul de față avem chestiuni de ordin legal, care trebuie derulate înainte de numirea ministrului de externe. Am vorbit cu Mihnea Motoc, am toata deschiderea față de el. Dar trebuie facute niște demersuri, pentru a preveni incompatibilitatea, prin demisia din corpul diplomatic și din funcția de ambasador. In momentul de față, el este și ambasador, pentru a elimina incompatibiliatea trebuie sa existe decretul de chemare din funcția de ambasador. Acest decret trebuie sa fie constrasemnat de premierul Victor Ponta. Dupa ce va fi semnat decretul si publicat in Monitorul Oficial, voi semna decretul de numire. Am discutat cu Mihnea Motoc şi l-am asigurat de sustinerea mea. Este un excelent ambasador, care va fi un excelent ministru de Externe. În conformitate cu art.84, trebuie ţinut cont că funcţia de membru al guvernului este incompatibilă cu orice altă funcţie de demnnitate. Deci, în momentul de faţă, domnul Mihnea Motoc este şi ambasador. Pentru a elimina incompatibilitatea, trebuie emiterea decretului de chemare din funcţia de ambasador. Imediat, vom publica în MO rechemarea sa şi apoi trebuie publicat în MO decretul de numire. Eu am trimis proiectul de decret la Camcelaria prim-ministrului”, a spus Traian Băsescu. 

Diplomat de carieră, Bogdan Aurescu a fost numit secretar de stat pentru afaceri strategice în Ministerul Afacerilor Externe la 4 februarie 2009. În perioada august 2010 – februarie 2012 a fost secretar de stat pentru afaceri europene, coordonând, de asemenea, Direcţia Politici de Securitate. În perioada martie – iunie 2012 a fost secretar de stat pentru afaceri globale. Din iunie 2012, este secretar de stat pentru afaceri strategice.

În perioada 2003-2004 a deţinut, în cadrul MAE, funcţia de subsecretar de stat – Agentul Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, iar în intervalul 2004-2005 pe cea de secretar de stat pentru afaceri europene. Începând din septembrie 2004, Bogdan Aurescu a fost Agentul României pentru Curtea Internaţională de Justiţie, coordonând – pe tot parcursul procedurilor – activitatea echipei care a reprezentat România în procesul cu Ucraina de la Curtea Internaţională de Justiţie privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, finalizat la data de 3 februarie 2009. În perioada 2010-2011 a fost negociator-şef pentru România al Acordului româno-american privind apărarea antirachetă şi al Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi SUA. Are, în prezent, gradul diplomatic de ministru-plenipotenţiar.

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ