Coronavirus - România: 18791 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Băsescu, despre scandalul "ofiţerul acoperit": Am avut discuţia aceasta cu Robert Turcescu

Monday, 02 May 2016, 22:51 Sursă: REALITATEA.NET

Întrebat dacă are ceva să îi reproşeze lui Robert Turcescu în legătură cu autodeconspirarea făcută în urmă cu doi ani, când s-a declarat ofiţer acoperit, aşa cum a făcut cu Victor Ponta, fostul preşedinte Traian Băsescu a explicat: 

"Eu nu i-am reproşat lui Victor Ponta că a fost ofiţer acoperit. Eu i-am reproşat că a fost procuror şi ofiţer acoperit în acelaşi timp. Ca politician nu a fost, când a devenit parlamentar nu mai era ofiţer acoperit, când lucra la Parchetul General a fost. Am avut discuţia aceasta cu Robert, mie nu putea să îmi spună decât adevărul şi vi-l spun imediat, pentru că îl ştiu. Eu asta i-am reproşat lui Victor Ponta şi, Doamne fereşte!, nu confund serviciile din vremea comuniştilor cu serviciile din vremea de azi, din democraţie. Însă atunci, deşi nu era lege, era prevăzut în Constituţie că magistraţii nu pot fi ofiţeri acoperiţi, iar procurorii la noi sunt magistraţi. În ceea ce-l priveşte Robert, discuţia am avut-o şi înainte de a lua decizia că el reprezintă planul B pentru PMP, am avut o discuţie ca de la ziarist la politician, într-o relaţie mai apropiată, cu altă ocazie. Atunci l-am întrebat şi pe Oprea: 'Ce e cu lista aceea?'. A avut neinspiraţia să o pună la secret", a arătat el.

"Aici a fost problema lui (a lui Turcescu, n. red), modul cum a dramatizat-o şi cred că a dramatizat-o greşit. Eu vă spun cu mândrie că sunt căpitan de rangul întâi, deci colonel în rezervă; am terminat locotenent şi am primit avansările şi pe măsură ce creşteam în brevet în marina civilă... Dar dacă ar fi fost, unde era problema? Că discutam de serviciile României capitaliste, democratice ", a adăugat el.

În acelaşi timp, Robert Turcescu a declarat la Realitatea TV că, din punctul său de vedere, "chestiunea a fost lămurită".

"Doi ani de zile după momentul acela al listei, din 2012 şi până în 2014, nimeni niciodată, nici din presă, nu s-a aplecat cu atenţie asupra acestei liste. Din cele 2000 de nume de pe lista aceea la secret, şi tot timpul revenea în spaţiul public povestea cu colonelul Turcescu, doar trei oameni au făcut solicitare la vremea respectivă în legătură cu retragerea acelui grad. Şi azi le spun colegilor mei din presă că ar fi bine să publice lista cu cele 2000 de nume. Dacă lista era la secret şi doi ani nimeni nu s-a ocupat, dar de fiecare dată când venea vorba de colonelul Turcescu... Am discutat chestiunea aceasta, din punctul meu de vedere am lămurit-o. A existat şi în cadrul unei contestaţii acum, la depunerea candidaturii s-a pus şi acest punct pe tapet. Candidatura este validă, ca să fie lucrurile foarte clare", a precizat el.

"Din punctul meu de vedere, lucrurile pe care le-am spus atunci ţin de cele 2000 de nume, cu lista aceea secretizată absolut bizar de domnul Oprea. Mai spun o dată un lucru, pentru colegii jurnalişti: la momentul respectiv i-am rugat să se uite pe documentul respectiv. Eu nu am semnat niciun document, livretul acela militar. Cele două semnături sunt ale lui Gabriel Oprea. Discuţia a fost pe chestiunea cu cele 2000 de nume, din acel moment, şi, repet, doar eu, doamna Kovesi şi domnul Kelemen Hunor suntem cei trei care am înainte către MApN cererea de retragere a acelui grad care era onorific. Iar domnul Oprea spunea că are o acoperire atunci", a adăugat el.

În septembrie 2014, Robert Turcescu s-a deconspirat ca ofiţer sub acoperire. Zilele trecute, un interviu realizat de jurnalistul Dan Tăpălagă a "făcut valuri", după ce, în ciuda insistenţelor făcute de acesta pentru ca Turcescu să lămurească dacă a fost colonel sub acoperire, el a evitat să răspundă sau a a răspuns la rândul lui cu alte întrebări.

Alte articole din: POLITICĂ
Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ