Antonescu: Din punct de vedere politic, suntem într-o mahala. Destinul lui Ponta are o cheie comică

Wednesday, 26 August 2015, 23:29 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

"Suntem, din punct de vedere politic, într-o mahala destul de puțin demnă de restul orașului și destul de insalubră. Continuă să se petreacă, în zona politică, lucruri care nu se mai petrec nicăieri (...) Experiența îmi arată că, din păcate, am avut această naivitate mulți ani și am plecat cu ea. E greu să faci prietenie în politică, cu colegi de politică așa cum fac oamenii obișnuiți, în sensul de alți oameni decât cei politici. Am încercat asta fără minte, dar și fără oboseală. Din prima zi și până în ultima zi am încercat acest lucru pentru că, altfel, dacă nu exista un potențial de prietenie cu cei care faci partide, Guverne, alianțe și cu care te duci în fața a milioane de oameni, dacă nu există nici măcar potențial, atunci chiar pentru mine e imposibil", a spus Crin Antonescu.

Fostul președinte al PNL a vorbit și despre prietenia cu premierul Victor Ponta:

"Între mine și Victor Ponta erau și sunt multe diferențe. Diferența de vârstă care e semnificativă pentru că sunt experiențe diferite (...) Cert e că am vrut să fiu prieten cu Victor Ponta, în sensul de care vorbim. Noi nu ne băteam cu Traian Băsescu, ne băteam cu o întreagă grupare de forțe care l-a făcut posibil pe Traian Băsescu, iar această grupare de forță nu era numai în tabăra văzută a lui Traian Băsescu (...) Cei mai mulți oameni doreau să ia puterea de la Traian Băsescu ca să facă, în mare, același lucru, ori asta era marea provocare pe care, împreună cu Victor Ponta, o aveam de înfruntat. În sensul ăsta am căutat prietenia lui Victor Ponta. Au fost și momente în care ne-am înțeles. Nu am nici mânie, știm de ce s-a terminat totul. Cel puțin, în această privință, nu îmi reproșez nimic. Eu spuneam doar că ideea unei prietenii am căutat-o pentru că era necesară".

În acest context, Crin Antonescu l-a criticat pe fostul lider al PSD pentru afirmațiile cu privire la "abuzul" din partea justiției. În viziunea sa, "despre Victor Ponta nu putem spune că are un destin tragic, putem să luăm în cheie comică ce i s-a întâmplat, în această vară".

"În primul rând, nu e adevărat că fură toți. Sunt atâția oameni în țara asta, în toate breslele, care nu fură. În al doilea rând, să știți că apropo de discuția cu DNA, eu nu înghit nicio poveste, nici alta. Să dea Dumnezeu să mă înșel, să stea lucrurile așa frumos, cum le poveștește și DNA și toți politicienii care au mai rămas pe lângă DNA. Orice s-ar întâmpla, de câte ori discutăm despre sau dinspre DNA, niciodată (ca și în tema serviciilor) nu o să pot lăsa responsabilitatea acolo. Această vină, dacă niște lucruri nu sunt în regulă acolo, este tot la politicieni. Din punct de vedere politic, e o grozăvie să fii prim-mistru și să spui că în România se fac abuzuri, din partea instituțiilor, și că eu însumi sunt victima unui abuz din partea justiției. Nu poți să spui asta când ești prim-ministru și șeful celui mai mare partid, în Parlament. Ce nu e în regulă? Se fac abuzuri? Păi tu, ca politician, răspunzi de aceste lucruri", a mai spus Antonescu.

Antonescu: Au fost zece ani foarte proști și răi pentru România. Băsescu nu e singurul vinovat

 


 
Pe de altă parte, fostul președinte al PNL este de părere că "scena politică și partidele arată mai rău ca niciodată", în condițiile în care, după votul din 16 noiembrie, toate se pronunțau în favoarea unei noi reformări a vieții politice.
 
"Precizez că am mereu sentimentul responsabilității, ca un fost șef de partid la acest eșec, pentru că partidele, așa cum se prezintă, sunt un eșec pentru viața politică, pentru România. De aceea am demisionat. Partidele nu arată bine pentru că au o criză de reprezentativitate mai profundă ca oricând, criză de idei. Astăzi, nu văd pe ce se poartă disputa. Că pleacă sau nu din funcția de prim-ministru Victor Ponta... ăsta e un detaliu dintr-o discuție. Nu văd un mesaj coerent, nici dintr-o parte, nici din alta (...) Alegerile prezidențiale sunt un bun prilej. Asistăm la un nou botez, suntem gata mereu să o luăm de la capăt. Ați văzut că, după data de 6 noiembrie, și liberalii și PSD-iștii începuseră să vorbească despre o nouă reformare a vieții politice. Când a venit primul lucru, cu adevărat semnificativ și anume Legea alegerilor locale, totul s-a uitat. Toată lumea a fost de acord și nu o să înțeleg de ce PNL a fost de acord cu așa ceva și să facem alegeri la primari, dintr-un singur tur. Nu e bine pentru că pur și simplu nu se mai întâmplă nicăieri așa", a mai precizat Crin Antonescu.
 
Mai mult, Antonescu critică faptul că partidele fac politică, în continuare, pentru primari, "pentru că nu au altă modalitate de a imagina câștigarea de voturi".
 
"Să meargă primarul, eternizat în funcție și cu pârghiile lui, să le aducă voturi. Din punctul ăsta de vedere, nu arată bine. Din punctul de vedere al identității, nu arată bine. Când era Băsescu, aveam un război pe care îl credeam și pe care l-am și dus, un război de identitate mai crunt, mai adânc decât cel cu PSD, și să asumăm această dreaptă. M-am bătut pentru asta. Astăzi, mi-e greu, nici nu se mai pune această problemă. Nu avem dezbatere publică, nu văd acel profil de lider politic", a precizat fostul președinte al PNL.
 
În ceea ce privește fuziunea PNL cu vechiul PDL, Crin Antonescu a punctat faptul că "nu se pot băga lucruri majore sub preș" și că "trebuie să ai un discurs, asupra istoriei tale recente, pe care să ți-l asumi". În viziunea sa, cei din PNL "pică în capcana de a încărca președintele României cu treburi care nu sunt ale lui și care le sunt dificile lor, de făcut".

"Sigur că, în politică, există împăcări, reorientări, dar nu se pot băga lucruri majore sub preș. PNL, așa cum e acum, și e mai mare decât a fost vreodată, nu poate să bage sub preș această chestiune care trebuie rezolvată cu trecutul, extrem de recent. S-a făcut o fuziune, sunt împreună oameni care au fost adversari zece ani. Nu e problema în asta. Pot fi împreună, dar nu pot să spună, în același timp, și că a fost și că nu e lovitură de stat; și că serviciile fac sau că nu fac mai mult decât trebuie, în România; și că e bine sau nu e bine că s-au tăiat pensiile, în 2010. Trebuie să ai un discurs, asupra istoriei tale recente, pe care să ți-l asumi. PNL trebuie să își refacă această problemă pentru a nu părea incoerent. Cred că PNL, colegii mei, oameni la care țin, cred că pică în capcana de a încărca președintele României cu treburi care nu sunt ale lui și care le sunt dificile lor, de făcut. Partidul nu poate să fie o umbră a președintelui sau o cutie de rezonanță", a mai declarat Crin Antonescu.

În acest context, Antonescu a subliniat faptul că nu avem nici partide, nici politicieni de stânga.

"Noi nu avem stânga. În România e un singur om care, în spațiul public, profesează idei de stânga: Costi Rogozanu, care o face într-un mod admirabil. E un om care, cu argumente, cu cultură face o pledoarie aplicată pe stânga. PSD nu are aproape nimic dintr-un partid de stâng. PSD ia doar voturile. Nimeni nu disprețuiește mai mult omul sărac decât PSD". 

 Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri