Ana Maria Pătru, președinte AEP: ”Mă simt responsabilă pentru fiecare alegător care nu merge la vot”

Thursday, 24 March 2016, 13:38, Sursă: REALITATEA.NET

Președintele Autoroității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, a vorbit, într-un interviu pentru politicscan.ro, despre relația dintre clasa politică și instituția pe care o conduce și despre provocările anului electoral 2016. 

Adaugă părerea ta

Ne aflăm în an electoral, ca atare și instituția pe care o conduceți devine de interes pentru foarte multă lume. Puțini știu însă cu ce se ocupă efectiv AEP.

A fost o perioadă în care cetățenii nu făceau distincție între Autoritatea Electorală Permanentă și Biroul Electoral Central. Pentru mulți, AEP era o instituție care lucra doar în perioada alegerilor, fiind confundată cu Biroul Electoral Central. Un coleg de la o filială ne-a povestit că, fiind abordat deseori cu întrebarea ”Ce faceți voi când nu sunt alegeri?”, la un moment dat a răspuns astfel: ”În primul trimestru, am purtat peste 1.300 de convorbiri telefonice, am trimis peste 1.200 de e-mailuri și am parcurs peste 19.000 km în teritoriu, cam de șase ori lungimea frontierelor României, am organizat 250 de activități de îndrumare și control la primării, am realizat opt controale privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale la filialele județene ale partidelor politice, am realizat cinci acțiuni de informare și educare în rândul cetățenilor și asta nu e tot”.

Am dat acest exemplu pentru a scoate în evidență două aspecte: faptul că AEP nu înseamnă doar structura centrală și conducerea acesteia și faptul că pregătirea și organizarea alegerilor începe, pentru AEP, cu mult înaintea anilor electorali.

Revenind la confuzia AEP – BEC, vreau să precizez că în ultimii ani percepția opiniei publice despre instituția noastră s-a schimbat. Electoratul a înțeles că atribuțiile noastre în materie de alegeri sunt de natură tehnică și organizatorică, deasupra oricăror interese partizane și că suntem o instituție în slujba cetățeanului. Suntem partenerul cetățeanului, îl ajutăm să se informeze corect, îl îndrumăm să-și exercite drepturile electorale, îl încurajăm să se implice în procesele electorale. Obiectivul final al proiectelor noastre, fie că e vorba de Registrul electoral, de informatizarea secțiilor de votare sau de Corpul experților electorali este câștigarea încrederii cetățenilor în puterea votului lor și în corectitudinea alegerilor.

Și prin aceasta am răspuns parțial la întrebarea dumneavoastră. Sigur, AEP se ocupă cu multe alte aspecte, cum ar fi: finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale și controlul aferent acestor activități, instruirea oficialilor electorali, administrarea Registrului electoral, a Registrului secțiilor de votare, crearea și gestionarea Corpului experților electorali.

De ce în acest an se vorbește de AEP mai mult decât în alți ani electorali?

Ne aflăm într-un an electoral special, cu două rânduri de alegeri generale, care vor avea loc după alte reguli decât cele de până acum, ca urmare a modificărilor aduse legilor privind alegerile locale și cele parlamentare. E de înțeles interesul față de AEP, dat fiind faptul că prin noua legislație a căpătat atribuții sporite, în primul rând legate de gestionarea a două mari proiecte pe care eu le consider revoluționare: Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal și Corpul experților electorali.

De asemenea, ochii sunt ațintiți spre AEP și pentru că, începând din acest an electoral, instituția are un rol cheie în finanțarea campaniilor electorale. După cum știți, campaniile electorale vor fi finanțate din bani publici, sumele cheltuite de candidați urmând a fi rambursate după alegeri de către AEP.

Autoritatea a devenit o instituție de interes și pentru românii din străinătate, după ce legiuitorul a introdus și instituția noastră în ecuația privind organizarea alegerilor parlamentare pentru românii din afara țării.

Reforma legislației electorale a schimbat regulile și a împărțit atât atribuțiile, cât și responsabilitățile. Pe lângă AEP și Guvern, angrenajul managementului electoral cuprinde numeroase alte instituții: Guvernul, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, STS, INS, Poșta Română, prefecți, primari.

Una dintre temele populare printre oamenii politici de azi este cea a accesului femeilor în funcții de conducere importante. Ana Maria Pătru este unul dintre exemplele reușite din acest punct de vedere. Cum este să fii femeie și să ai în responsabilitatea ta votul a milioane de oameni?

Tema este preocupantă la nivel mondial, de aceea este poate și atât de populară printre femei. AEP a urmărit cu interes și îngrijorare evoluția participării femeilor la viața politică.

 

Citește continuarea pe politicscan.ro. 

Alte articole din: Ultimele Stiri