Ambasadorul Ungariei, convocat la MAE român, după incidentul de la Budapesta

Monday, 15 January 2018, 11:40 Sursă: REALITATEA.NET

Ministerul Afacerilor Externe consideră că incidentul de la ambasada României la Budapesta este ”inacceptabil” și va avea o discuție cu ambasadorul Ungariei la București.

Adaugă părerea ta

”Ministerul Afacerilor Externe îşi manifestă preocuparea faţă de atitudinea provocatoare a Mișcării „Celor 64 de comitate” și condamnă producerea unor astfel de incidente care au ca scop defăimarea simbolurilor naționale.

MAE consideră că săvârșirea unor asemenea acte de către anumite persoane sau organizații, inclusiv cu programe revizioniste, este complet inacceptabilă și contravine spiritului și prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice.

MAE lansează un apel către autoritățile ungare de a asigura inviolabilitatea și integritatea localurilor misiunii României și a personalului său și, în acest scop, va avea o discuție cu ambasadorul Ungariei la București.

Reamintim că autoritățile române au exprimat constant, în dialogul cu Budapesta, dorință de cooperare, lucrând pentru valorificarea, la potențialul său superior, a parteneriatului strategic dintre cele două state și construind pe baza fundamentului juridic reprezentat de Tratatul politic de bază.

În dialogul bilateral politico-diplomatic, partea română transmite așteptările sale ferme ca Ungaria să își asume promovarea unei relații bilaterale în parametrii unui parteneriat strategic autentic, în consonanță cu reperele anterior menționate”, anunță un comunicat al MAE.

Anunțul MAE vine după incidentul petrecut duminică la ambasada României la Budapesta. Potrivit relatărilor, mai mulţi unguri extremişti, membri ai grupării Mişcarea celor 64 de Comitate au acoperit stema aflată pe Ambasada României de la Budapesta cu un steag al Ţinutului Secuiesc.

Timp de 8 ore stema României a fost acoperită.