Coronavirus - România: 66631 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Alina Mungiu-Pippidi: Elena Udrea a reacționat într-un fel extraordinar de lipsit de inteligență

Monday, 23 February 2015, 21:11 Sursă: REALITATEA.NET

"Elena Udrea, în acest moment, a coalizat niște forțe puternice contra ei. A coalizat aceste forțe teribile pe bună dreptate. Nu poți să fii persoană cea mai apropiată, lângă cel mai puternic om, atâția ani, persoana care ești în mijlocul ghemului tuturor sforilor din România fără să îți faci și o mulțime de dușmani. Iată că în momentul în care s-a ajuns la vremea socotelilor, acești dușmani se coalizează împotrivia ei. Ea a reacționat într-un fel extraordinar de lipsit de inteligență. Denunțurile astea scrise de ea, care circulă, în care ea povestește cum președintele Băsescu ar fi știut de crearea unei televiziuni, RomâniaTV, că lui i s-ar fi raportat că SRI creează această televiziune. Denunțurile astea nu par niște denunțuri care să îl vizeze atât de mult pe generalul Coldea. Sunt, mai degrabă, niște denunțuri ale unor practici cu totul periculoase ale perechii Elena Udrea  - Traian Băsescu, care sunt, iată, implicați într-un fel de joc cu puterea absolut neconstituțional și absolut nedemocratic. Scenetele astea în care seară poveștești cum se trag sforile în statul român, iar ziua te duci în Parlament și poveștești că ți-au luat sutienul, în acest moment, nu mai dau decât impresia unei debusolări totale a unui om care se prăbușeste și nu face decât să îi accentueze mai tare căderea", a afirmat Alina Mungiu-Pippidi. 

Întrebată, de Andra Miron, de ce este doar Elena Udrea, în cazul de față, țapul ispășitor, în contextul în care este exponentul sistemului Traian Băsescu, președintele Societății Academice din România a răspuns:

"Este absolut normal să fie ea. Vedeți că, în această combinație, în care fostul ei soț o denunță și povește cum el aranja diverse lucruri și ea era cea care le trecea, în Guvern, în combinația asta, totuși, ea e omul cel mai rău. Corupția înseamnă să folosești autoritatea care îți este dată pentru folosul privat necuvenit, al tău sau al altora. Cine este persoana din vârful acestei piramide, pe care o vedem în timpul regimului lui Traian Băsescu. Până în prezent, nu e Traian Băsescu. Nu e clar că Traian Băsescu ar fi luat ceva din toate astea. Abia acum, cu ultimele denunțuri, ar putea ca să fi profitat campania sa prezindețială (...) Dar, până în prezent, în capul acestei chestiuni este familia Cocoș, deci e absolut normal ca ei să plătească disproporționat. Practic ea avea autoritatea și abuza de puterea ei, făcând trafic de influență, și el era cel care recruta clienții. Așa funcționa această pereche. Cine să plătească mai mult dacă nu ei? Și acest lucru ei l-au făcut timp de mai multe regimuri. Au fost extrem de influenți în timpul lui Traina Băsescu pentru că Traian Băsescu a avut o mare slăbiciune pentru Elena Udrea (...) care punea oameni la Fisc, la Agenția de Restituire a Proprităților, peste tot unde era important. Absolut toate pozițiile importante erau controlate de ea. Ea era capul tuturor capilor în regimul Băsescu. Cine era cu mai multă influență și mai multă trecere decât ea", a explicat Alina Mungiu-Pippidi. 

Pe de altă parte, președintele Societății Academice din România consideră că "Emil Boc nu are cum să nu fi știut de mecanismele de finanțare ilicite" ale PDL.

"Pe doamna Udrea nu o cunosc, dar pe Emil Boc l-am cunoscut. Emil Boc era un om care niciodată nu a mișcat un pahar fără să nu aibă aprobarea lui Traian Băsescu, era un om extrem de temător și care nu făcea lucruri de capul lui. Îmi vine greu să cred, încep să cred, spre regretul meu, că Emil Boc nu are cum să nu fi știut de mecanismele de finanțare ilicite ale partidului, mi se pare cvasi-imposibil să nu știi despre așa ceva. Deci sunt două povești aici, care se întrepătrund: una este povestea de finanțare a partidului, care încă nu e complet dovedită, după părerea mea, dar dacă e dovedită, este dramatică, pentru că îți arată un mecanism de extracție - toți oamenii care sunt numiți în funcții recuperează, iau șpagă și din șpag aia o parte își iau ei, o parte dau la partid. Piramida asta de extracție trebuie lămurită pentru că, dacă există înseamnă așa ceva, înseamnă că mare parte din partidele noastre sunt niște organizații criminale. Și la PSD este aceeași poveste. În orice caz, la aceste două partide mari", a mai spus Alina Mungiu-Pippidi. 

 

 

 

 

 

 

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ