Alina Gorghiu: "PNL vrea eliminarea votului secret din Parlament"

Wednesday, 21 September 2016, 16:01, Sursă: REALITATEA.NET

Alina Gorghiu a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Iași, că PNL are un proiect legislativ care vizează eliminarea votului secret în Parlament.

Adaugă părerea ta

Referindu-se la votul din Senat în cazul Gabriel Oprea, co-președintele PNL a afirmat că ar trebui ca între cetățeanul de rând și parlamentari să existe egalitate de drepturi. În opinia acesteia, ar trebui eliminat votul secret în Parlament pentru ca astfel electorii să știe exact cum au votat trimișii lor în Legislativ.

"E foarte greu de calificat. Totuși, sunt peste 70 de voturi în Senat împotriva solicitării de urmărire penală. Fac abstrație de cazul domnului Oprea. Există, de la început, aceste diferențe între cetățeanul de rând, care vrea să aibă aceleași drepturi ca parlamentarul. Eliminarea votului secret vine din nevoia de transparență. În momentul în care ești votat ca parlamentar, populația se așteaptă să știe ce votezi, cum votezi și ce inițiativă parlamentară ai. Vă spun că mitul acesta e unul care trebuie demontat, acela că în Constituție sau de la momentul elaborării Constituției s-a impus această procedură a votului secret. Fals. Am căutat să văd cum s-au purtat discuțiile la momentul elaborării Constituției. În 1991, când s-a organizat Adunarea Constituantă, cei din comisia de redactare a Constituției spuneau un singur lucru: votul secret alterează principiul transparenței și posibilitatea de control din partea electoratului față de reprezentanții în Parlament', a spus Alina Gorghiu.

Liderul liberal a mai spus că, deși PNL are un proiect legislativ privind eliminarea votului secret în Parlament, PSD blochează inițiativa de doi ani.

"Avem un proiect de lege care spune ceva simplu: renunțăm la votul secret și îl dăm cu orice vot în 48 de ore. Nici astăzi nu este votat acest proiect de PSD. Eu cred că o eventuală majoritate parlamentară va rezolva această problemă. În acest mandat nu există nicio șansă, e blocat de PSD", a precizat Alina Gorghiu.

Alte articole din: Homepage