Cât de adevărat e că te poți trezi fără bună dispoziție. Studiul care vine cu toate detaliile

Thursday, 09 May 2019, 15:32, Sursă: REALITATEA.NET

Probabil ai auzit de multe ori expresia „a te trezi cu fața la cearceaf", însă nu te-ai gândit niciodată că e pe bune. Ei bine, știința îți demonstrează că acest lucru chiar este posibil. Un studiu sugerează că această abilitate poate fi și dăunătoare pentru funcția memoriei zilnice, indiferent dacă evenimentele stresante se întâmplă sau nu. Cercetătorii au și mai multe detalii despre acest fenomen.

Adaugă părerea ta

Nimănui nu-i place să se trezească cu faţa la cearşaf, însă se pare că modul în care te simţi dimineaţa îţi poate influenţa funcţiile cognitive pe tot parcursul zilei. Simplul act al anticipării stresului pune presiune asupra puterii creierului, conform unui studiu.

„Oamenii se pot gândi și pot anticipa lucruri înainte să se întâmple, ceea ce ne poate ajuta să ne pregătim și chiar să prevenim anumite evenimente", a explicat psihologul Jinshil Hyun, de la Pennsylvania State University. 

Ce înseamnă mai exact că te-ai trezit cu fața la cearșaf

Oamenii de știință au recrutat 240 de persoane cu vârste cuprinse între 25 şi 65 de ani, în cadrul unui experiment de două săptămâni. În fiecare zi, participanţii au fost întrebaţi, printr-o aplicaţie pe telefon, care este nivelul lor de stres.

Apoi, de cinci ori în fiecare zi, trebuiau să noteze care era nivelul lor de stres. La finalul zilei erau întrebaţi din nou dacă considerau că următoarea zi va fi una stresantă.

După terminarea studiului, cercetătorii au descoperit că anticiparea stresului dimineaţa este asociată unei capacităţi de memorare pe parcursul zilei. Însă prezicerea stresului după-amiaza nu ducea la o performanţă cerebrală scăzută în următoarea zi.

„Dacă crezi că ziua ta va fi stresantă, vei simți acele efecte, chiar dacă nimic stresant nu se va întâmpla într-un final", a explicat neuropsihologul Martin Sliwinski, care a luat parte la studiu. „Asta nu s-a arătat în cercetări până acum, și arată ce impact are felul în care ne gândim la lume".

Sursa