Unul dintre atentatorii de la Paris a trecut de trei controale ale poliției franceze

Monday, 21 December 2015, 11:15 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Confirmând o informaţie publicată de cotidianul Le Parisien/Aujourd'hui en France, această sursă se bazează pe mărturia lui Hamza Attou, suspectat că l-a ajutat, alături de Mohammed Amri, pe Salah Abdeslam să ajungă la Bruxelles, la o zi după atacurile de la 13 noiembrie, soldate cu 130 de morţi şi sute de răniţi, notează Mediafax.

Potrivit acestei surse, atunci când Hamza Attou şi Mohammed Amri s-au întâlnit în Franţa cu Salah Abdeslam - prietenul lor din comuna Molenbeek de la Bruxelles, care le-a transmis prin SMS-uri cum să-l găsească - acesta era "agitat... nu era în largul lui.... nu se simţea bine".

După aceea, el i-a ameninţat. "Ne-a spus să-l ducem la Bruxelles, altfel detonează maşina", afirmă aceeaşi sursă. Iar pentru a-i convinge, Salah Abdeslam s-a lăudat că a împuşcat oameni cu o armă de tip Kalaşnikov, adăugând că fratele său, Brahim, s-a detonat şi că el, singurul supravieţuitor, este al "zecelea" membru al comandourilor jihadiste.

El a spus, de asemenea, "că a lăsat cartea de identitate a fratelui său într-o maşină (fără să precizeze care) pentru ca să fie cunoscut în întreaga lume, la fel ca (Amédy) Coulibaly", care a ucis o poliţistă municipală şi patru persoane, într-un supermarket cu specific evreiesc, la Paris, în timpul atacurilor din ianuarie.

Pentru a evita controale de poliţie, Salah Abdeslam le-a cerut călăuzelor sale să circule pe străduţe dosite, dar s-au rătăcit şi s-au întors pe autostradă. Le-a spus că conducă prudent.

Ei nu au evitat baraje rutiere şi au fost controlaţi în trei rânduri. La primul baraj, poliţistul i-a întrebat "dacă au consumat" ceva. Salah a rămas tăcut, pe bancheta din spate. Amri şi Attou au răspuns "da", pentru că tocmai fumaseră un joint. "Poliţistul a spus că nu e bine, dar că nu aceasta era prioritatea astăzi". Poliţistul nu le-a cerut actele.

Abia la al doilea şi la al treilea control le-au fost verificate documentele de identitate.

La ultimul control, în apropiere de Cambrai, Salah şi-a dat chiar adresa de la Molenbeek. Însă, în acel moment nu era, încă, dat în urmărire.

La acest al treilea control, când cei trei au alimentat maşina, Salah Abdeslam "s-a dus la toaletă şi s-a întors cu haina deschisă". Transportatorii săi nu văd nici centura şi nici puşca de tip Kalaşnikov.

Ancheta se desfăşoară în Franţa şi în Belgia, de unde au plecat şi de unde erau originari mai mulţi atacatori. Aşa cum a dezvăluit Le Parisien, SMS-ul trimis de unul dintre atacatorii de la Batacalan, în care afirmă "am plecat, începem", era trimis către un număr belgian, a confirmat duminică o sursă franceză apropiată anchetei.

Doi bărbaţi au fost inculpaţi şi încarceraţi în Franţa, suspectaţi că au furnizat o locuinţă în care să se replieze jihadistului belgian de origine marocană Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atacurilor. În Belgia, opt bărbaţi au fost inculpaţi şi încarceraţi, dintre care patru sunt suspectaţi că l-au transportat pe Salah Abdeslam în orele de imediat după masacre.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: EUROPA