Coronavirus - România: 471536 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

UE e gata să ofere Londrei 'cel mai ambițios' acord comercial. Există însă condiții

Monday, 20 November 2017, 16:39 Sursă: REALITATEA.NET

UE refuză să discute despre un viitor acord comercial sau despre o perioadă de tranziție înainte să fie stabilite condițiile separării Marii Britanii de UE, în special cele trei dosare esențiale pentru europeni, respectiv 'factura' Brexit-ului (angajamentele financiare asumate de Londra ca membru al UE, evaluate neoficial de surse europene la cel puțin 60 de miliarde de euro), drepturile cetățenilor comunitari în Marea Britanie și situația frontierei dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord, Londra insistând în schimb că aceste două negocieri trebuie purtate în paralel, potrivit Agerpres.

'Dacă reușim să negociem o retragere ordonată și să stabilim condiții echitabile pentru viitor, viitoarea noastră relație va avea toate motivele să fie una ambițioasă. Acesta este opțiunea pe care noi o preferăm', a declarat Barnier într-un discurs rostit la centrul de analiză Centre for European Reform (CER) de la Bruxelles.

'Acesta este motivul pentru care noi am început pregătirile interne cu statele membre pentru a vorbi despre viitor de îndată ce vom conveni asupra modului în care trebuie să rezolvăm trecutul', a adăugat oficialul european.

În aceste condiții, Uniunea Europeană va fi gata să ofere Marii Britanii cel mai ambițios acord comercial, a adăugat el.

Barnier a reamintit totodată că Londra trebuie să aleagă între respectarea normelor UE în materie de mediu, sănătate și drepturi ale muncitorilor comunitari și cele ale altor parteneri, referindu-se la apelul recent al ministrului american al comerțului Wilbur Ross care a cerut Londrei să urmeze regulile americane în cadrul unui viitor acord comercial.

Regatul Unit 'vrea să rămână aproape de modelul european sau dorește să se îndepărteze treptat de acesta? Răspunsul (...) la această întrebare va fi foarte important, chiar decisiv', în special pentru ratificarea unui eventual acord comercial de către parlamentele naționale ale UE, a afirmat el.

'Nici o înțelegere 'no deal' (eșecul negocierilor) nu este scenariul nostru, chiar dacă suntem gata și pentru asta', a mai spus Barnier.


Citeste totul despre:


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN