Theresa May, singura candidată la funcţia de premier, contestată de Opoziţia din M. Britanie

Monday, 11 July 2016, 17:09 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Referendumul în care majoritatea cetăţenilor britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană a generat o amplă criză politică în Marea Britanie. Premierul conservator David Cameron a demisionat, iar formaţiunea de centru-dreapta speră să aleagă alt lider şi să rămână la putere. Partidul Conservator a anunţat luni că nu va repeta nicio etapă a scrutinului intern pentru desemnarea liderului formaţiunii, astfel că Theresa May urmează să fie confirmată mai devreme în funcţiile de preşedinte conservator şi de prim-ministru al Marii Britanii. Anunţul a fost făcut după ce Andrea Leadsom, deputat şi secretar de Stat pentru Energie, s-a retras din cursă, scrie Mediafax.

După acest anunţ, formaţiunile de opoziţie Partidul Laburist (centru-stânga) şi Partidul Liberal-Democrat (centru) solicită organizarea de alegeri parlamentare anticipate, în contextul în care viitorul scrutin la termen este programat în mai 2020.

"Dată fiind instabilitatea generată de referendumul privind ieşirea din UE, este esenţial ca Marea Britanie să aibă un premier ales în mod democratic", a declarat Jon Trickett, coordonatorul laburist privind alegerile. "Acum pare că vom avea o încoronare a unui nou premier britanic, în persoana Theresei May", a subliniat el, citat de ziarul The Independent.

"Conservatorii nu mai au mandat politic", a declarat, la rândul său, Tim Farron, liderul Partidului Liberal-Democrat. "Prin încoronarea Theresei May, avem nevoie de alegeri anticipate. Conservatorii nu mai au mandat politic. Marea Britanie merită mai mult de atât", a subliniat el.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: EUROPA