Alegeri locale 2020 Vezi rezultatele parțiale

SUMMIT. UE și Turcia încearcă să încheie acordul pe tema refugiaților. Ce spun Merkel și Davutoglu

Thursday, 17 March 2016, 11:19 Sursă: REALITATEA.NET

UPDAte 23.30 Davutoglu: Sunt anumite dificultăți în interiorul UE

"Vedem că există anumite dificultăți în cadrul UE... în finalizarea acestor termeni (din propunerea Turciei)", a declarat Davutoglu reporterilor pe aeroportul din Ankara.

"Am discutat aceasta cu (cancelarul german) Merkel la telefon săptămâna trecută și cu (președintele Consiliului European) Tusk când a fost la Ankara", a spus el, înainte de a pleca la Bruxelles. Davutoglu, care se întâlnește cu liderii UE vineri pentru a încerca finalizarea unei strategii pentru a opri fluxul de migranți prin Turcia spre Europa, a declarat de asemenea că nu va accepta niciun acord care să transforme Turcia într-o "închisoare deschisă" pentru migranți, notează Reuters, citată de Agerpres.

"Nu vom accepta nicio propunere care va transforma Turcia într-o închisoare deschisă pentru migranți. Toată lumea trebuie să știe acest lucru... Noi sperăm că va fi un rezultat bun pentru Turcia, Uniunea Europeană și migranți", a spus el.

UPDATE 18.00 Merkel: Optimism prudent

”Mă raliez evaluării președintelui Consiliului European, Donald Tusk, care vorbește despre un optimism prudent, insistând asupra cuvântului prudent', a declarat Merkel. 'Există încă multe lucruri de reglat, discuții intense ne așteaptă', a adăugat cancelarul federal al Germaniei, înaintea summitului UE de la Bruxelles.

Potrivit Angelei Merkel, 'Germania se va implica într-un mod foarte intens, pentru că trebuie, înainte de toate, să fie îmbunătățită situația umanitară din Grecia'.

Cancelarul federal german a evocat imagini dramatice de la Idomeni, sat grec la frontiera cu Macedonia, unde sunt blocați mii de migranți opriți în periplul lor spre nordul Europei, după închiderea frontierei. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, delegat de cele 28 de state membre ale UE să negocieze cu Ankara, a declarat joi dimineața: 'Sunt prudent optimist, însă, dacă este să vorbesc sincer, sunt mai mult prudent decât optimist'.

Summit-ul se desfășoară joi-vineri

Acest nou summit privind criza imigranților, care se va întinde pe două zile, va începe joi seară printr-un dineu care se anunță tensionat între liderii europeni divizați. Liderii din UE se vor întâlni apoi vineri dimineață și cu premierul turc Ahmet Davutoglu.

Potrivit cancelarului german Angela Merkel, care a jucat un rol major în discuțiile cu Turcia, finalizarea unui acord ar oferi 'o primă șansă' de a găsi o soluție colectivă la criza imigranților. Însă acest lucru nu înseamnă că Ankara va primi un cec în alb, a dat ea asigurări.

"Obiectivul este clar: un acord acceptabil pentru cele 28 de state membre, precum și pentru partenerii noștri turci", a reiterat miercuri seară președintele Consiliului European, Donald Tusk, însărcinat de către țările europene să negocieze cu Ankara, în pofida implicării separate a Berlinului, pe care nu a apreciat-o foarte mult.

Uniunea Europeană, care încearcă de mai multe luni să obțină colaborarea Turciei pentru a opri fluxul de imigranți, a fost surprinsă de amploarea noii "propuneri a Turciei" făcută la summitul de la 7 martie: Ankara s-a declarat dispusă să preia toții noii imigranți care ajung în insulele grecești de pe coastele sale, inclusiv solicitanții de azil.

O idee care atrage o Uniune Europeană copleșită de cei peste 1,2 milioane de solicitanți de azil ajunși pe teritoriul său în 2015, însă termenii înțelegerii ridică numeroase probleme.

"Lista problemelor de rezolvat înainte de a putea încheia un acord este lungă", a recunoscut Donald Tusk în scrisoarea de invitație la summit adresată celor 28 de lideri europeni, fixând ca "prioritate absolută obținerea garanției că deciziile respectă dreptul european și internațional".

Pe fondul numeroaselor critici la adresa proiectului de acord, în special în privința retrimiterii tuturor imigranților spre Turcia, ONU a avertizat la rândul său asupra ilegalității "posibilelor expulzări colective și arbitrare".

Comisia Europeană a dat miercuri asigurări că orice acord va respecta dreptul internațional, promițând că fiecărui solicitant de azil i se vor garanta un tratament individual la cererea sa și mijloace de contestare a expulzării.

Conform prevederilor proiectului de acord, statele membre se vor angaja, pentru fiecare sirian expulzat, să 'reinstaleze' în UE un alt sirian direct din Turcia.

În contrapartidă la eforturile sale, Turcia ar urma să obțină accelerarea procesului de liberalizare a vizelor pentru cetățenii săi, precum și relansarea negocierilor de aderare, blocate, printre altele, de disputa istorică cu Cipru.

Această dispută reprezintă un punct de blocaj pentru Nicosia, care ar putea pune în pericol semnarea acordului final cu Ankara. Cipru nu agreează perspectiva oferită Ankarei de a deschide "noi capitole cât mai repede posibil" în negocierile privind aderarea la UE. Republica Cipru, împărțită în două după invadarea părții sale de nord de către Turcia în 1974, susține că "nu intenționează să aprobe" această concesie dacă "Turcia nu își respectă obligațiile".

"Aderarea Turciei la Uniunea Europeană nu este în niciun caz pe ordinea de azi", a afirmat miercuri Angela Merkel, subliniind că Europa trebuie să rămână fermă în fața Ankarei în privința valorilor sale democratice, în contextul în care puterea islamo-conservatoare turcă este acuzată de derivă autoritară.

Tot miercuri, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut ridicarea imunității unor parlamentari pro-kurzi. Marți, câțiva universitari au fost arestați pentru că au semnat o petiție în favoarea minorității kurde.

De altfel, unele țări, în special Austria, și-au exprimat reticențele în privința respectării de către Turcia a valorilor fundamentale, temându-se să nu fie oferite prea multe concesii regimului Erdogan.

Un alt punct de neînțelegere vizează chestiunea vizelor. Franța și-a exprimat rezerve față de procesul de eliminare a vizelor pentru cetățenii turci în spațiul Schengen, care prevede 72 de criterii precise de îndeplinit. Turcia speră să obțină această exceptare din iunie, însă președintele francez Francois Hollande a atras atenția că nu va exista 'nicio concesie' în privința respectării acestor criterii. Numeroși diplomați au îndoieli că Turcia va putea să respecte condițiile cerute într-un interval de timp atât de scurt.

În contextul în care zeci de mii de imigranți sub blocați în Grecia după închiderea rutei migratorii a Balcanilor, Angela Merkel a criticat de asemenea miercuri lipsa de solidaritate a anumitor țări europene.

Tensiunea este puternică la frontiera greco-macedoneană, unde sunt blocați, în condiții extrem de dificile, mii de imigranți după închiderea rutei Balcanilor.

Imigranții continuă totuși să folosească alte rute pentru a încerca să ajungă în Europa. Peste 2.400 dintre ei au fost salvați de marți seară în largul Libiei și trei cadavre recuperate, a anunțat miercuri paza de coastă italiană, într-un moment în care și alte operațiuni de salvare sunt în desfășurare.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN