Coronavirus - România: 2738 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

SUA, în contact cu Coreea de Nord. Posibile negocieri pentru evitarea unui conflict major

Saturday, 30 September 2017, 15:58 Sursă: REALITATEA.NET

Șeful diplomației americane anunță că SUA și Coreea de Nord au deschis canale de comunicare ce ar putea facilita eventuale tratative pentru detensionarea crizei din peninsula coreeană.

”Nu suntem în beznă. Avem două-trei canale de comunicare cu Phenianul”, a spus Rex Tillerson jurnaliștilor prezenți în China.

Este prima veste pozitivă după multe luni de îngrijorare generată de testele nucleare și balistice ale Phenianului.

Secretarul de stat american Rex Tillerson a sosit sâmbătă la Beijing pentru a discuta despre criza nucleară nord-coreeană cu președintele Xi Jinping, relatează AFP, citată de Agerpres.

Principalul obiectiv al vizitei este acela de a pregăti vizita lui Donald Trump în China, prevăzută pentru luna noiembrie în cadrul unui turneu în Asia.

"Însă cu siguranță Coreea de Nord va fi unul dintre subiectele de discuție", a declarat Rex Tillerson cu puțin timp înainte de plecare. El va discuta cu interlocutorii săi chinezi despre "denuclearizarea Peninsulei Coreene", dar și despre comerț și investiții, potrivit Departamentului de Stat.

Joi, Ministerul chinez al Comerțului a anunțat că Beijingul a ordonat închiderea companiilor nord-coreene din China în termen de 120 de zile.

Măsura, luată ca răspuns la testele nucleare și cu rachete efectuate recent de Phenian, survine după adoptarea celei mai recente serii de sancțiuni de către Consiliul de Securitate al ONU, la începutul acestei luni, pe 11 septembrie.

De asemenea, China a anunțat săptămâna trecută restricții în domeniul petrolier și oprirea importurilor de produse textile din Coreea de Nord.

Ca urmare a acestor măsuri, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert, a salutat în această săptămână "progrese", estimând că Beijingul a "făcut pași enormi în direcția cea bună".


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN