Coronavirus - România: 457848 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Un nou stat se pregătește să adere la NATO. Anunțul de ultimă oră, făcut de Jens Stoltenberg

Thursday, 27 August 2015, 16:59 Sursă: REALITATEA.NET

"Inaugurarea centrului comun de antrenament și evaluare va reprezenta un pas semnificativ spre aprofundarea pe mai departe a cooperării noastre strânse. Toate aceste eforturi ajută Georgia să se apropie de aspirațiile noastre de apartenență a sa la NATO", a declarat Stoltenberg.

Cu același prilej, prim-ministrul georgian, Irakli Garibashvili, a subliniat că viitorul centru de antrenament "nu este îndreptat împotriva niciunei țări vecine" .

"Va servi securității, păcii și stabilității în regiune", a adăugat Stoltenberg.

În cadrul centrului, personal NATO va oferi pregătire teoretică și practică soldaților și ofițerilor georgieni.

Cu 885 de militari desfășurați, Georgia este cel de-al doilea contributor, după SUA, la misiunea NATO 'Sprijin hotărât' în Afganistan. Tbilisi aspiră de mai mulți ani să se alăture Alianței Atlantice, în pofida reacției negative a Rusiei, cu care Georgia a avut un scurt război de cinci zile în 2008 pentru controlul republicii separatiste georgiene Osetia de Sud.

NATO a convenit în principiu asupra vocației Georgiei de a se alătura Alianței la un moment dat, însă, potrivit analiștilor, procesul a fost întârziat de reticența statelor membre de a provoca și mai mult Rusia.

Ambasadorul rus pe lângă Alianța Atlantică, Aleksandr Grușko, declara la sfârșitul lunii iulie că o extindere a NATO în Georgia și Ucraina ar putea avea 'consecințe catastrofale' pentru Europa, apreciind totodată că Europa centrală și țările baltice sunt în prezent 'teren de confruntare militară' ca urmare a voinței 'expansioniste' a Alianței Atlantice.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN