Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Secretarul de stat francez pentru Veterani şi Memorie, în vizită în România

Friday, 13 March 2015, 15:50 Sursă: REALITATEA.NET

„A fost oarecum uitat ceea ce s-a întâmplat pe Frontul din Orient şi de asta am venit astăzi aici, ca să aduc un omagiu soldaţilor francezi, dar şi celorlalţi soldaţi care au luptat pe acest front”, a declarat Jean-Marc Todeschini, potrivit unui comunicat al Ambasadei Franţei la Bucureşti.

"În prima parte a vizitei sale din România, domnul Secretar de Stat, însoțit de domnul Dominique Bailly, Senator al Departamentului Nord, Chestor al Senatului și primar al orașului Orchies, domnul Jean-David Ciot, deputat al departamentului Bouches-du-Rhône, și domnul Philippe Duron, deputat al departamentului Calvados, au participat la o masă rotundă cu elevii de la Liceul francez Anna de Noailles. Acestei dezbateri s-au alăturat și veterani români, printre care generalul în rezervă Marin Dragnea, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de război, generalul - locotenent în rezervă Constantin Didulescu, general-maior în rezervă Romu Vasilache, general de brigadă în rezervă doctor Petre Conțeanu, general de brigadă în rezervă Florea Dobrescu, general de flotilă aeriană în rezervă Petre Bână, general de brigadă în rezervă Stelian Dinu, general de brigadă în rezervă Marin Lungu, colonel în rezervă Dumitru Angheloiu, colonel în rezervă Gheorghe Florea.

În a doua partea a vizitei sale domnul Jean-Marc Todeschini, Excelența Sa domnul Francois Saint-Paul, Ambasadorul Franței din România, și locotonentul - colonel Christophe Midan, atașatul francez al apǎrǎrii, alături de o delegație din partea Ministerului Apărării Național al României, condusă de doamna Otilia Sava, Secretar de Stat pentru relația cu Parlamentul, informare publică și creșterea calității vieții personalului, au avut convorbiri despre memoria veteranilor, despre eroii cǎzuți în luptǎ  și alte victimer ale conflictelor, și au depus coroane de flori la careul francez din Cimitirul Bellu și, ulterior, la monumentul Soldatului francez din parcul Cișmigiu.   

Cu ocazia vizitei sale în România, domnul Todeschini a vorbit despre importanța de a aminti tinerei generații sacrificiile generațiilor trecute, apreciind totodată inițiativa Guvernului României de a declara anul 2015 „Anul veteranilor”.

„Este o ocazie de a aduce un omagiu celor care şi-au dat viaţa atât în România, pentru patria lor.Este important să le vorbim tinerilor despre asta, deoarece memoria şi istoria sunt lucruri care trec şi se uită cu timpul, iar mărturiile veteranilor dumneavoastră care au fost dimineaţă cu mine la Liceul Francez, au fost aplaudate. Este important ca tinerii să ştie şi tinerilor le place să ştie ceea ce s-a întâmplat în trecut, să-şi cunoască istoria pentru că asta îi ajută să îşi formeze propriile opinii”, a declarat domnul Todeschini.

Cu privire la memoria soldaților din frontul Orientului din Primul Război Mondial, Secretarul de Stat a subliniat importanța mijloacelor culturale de popularizare a temelor istorice:

„Suntem obligaţi să recurgem la metode culturale de a ne aduce aminte. Deoarece nu mai avem martori direcţi, folosim expoziţii, producţii cinematografice pentru a le vorbi tinerilor despre ce s-a întâmplat”, a mai precizat domnu Secretar de Stat.

De asemenea, în cursul vizitei la București, domnul Todeschini i-a oferit însemnele de cavaler al Legiunii de Onoare domnului Sorin Oprescu, primar general al Capitalei", mai precizează comunicatul.Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN