Scurgere RADIOACTIVĂ la granița cu România. Incidentul a fost ținut secret

Thursday, 14 March 2019, 09:36, Sursă: REALITATEA.NET

Scurgere RADIOACTIVĂ la granița cu România! La Uzina Metalurgică de la Râbnița ar fi avut loc, pe 5 martie curent, o scurgere radioactivă, iar nivelul radiației în zonă, care se află la circa 140 de kilometri depărtare de la Chișinău, ar depăși de 300 de ori norma admisă. 

Adaugă părerea ta

Informația privind scurgerea radioactivă, ascunsă inițial, a apărut din surse anonime pe rețelele de socializare, dar incidentul este confirmat și de Biroul pentru Politicie de Reintegrare al Guvernului de la Chișinău, informează ziarulnational.md

„Biroul Politici de Reintegrare vine cu o precizare cu referință la incidentul produs la Uzina Metalurgică din or. Râbnița, unde ca urmare s-a oprit cuptorul. Confirmăm că un astfel de incident a avut loc pe parcursul lunii martie curent, iar serviciile de intervenție ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență nu au fost solicitate, deși la nivelul dialogului dintre Chișinău și Tiraspol există un grup de lucru pe probleme ce țin de situațiile excepționale. În cadrul comunicării cu Tiraspolul, la fața locului se desfășoară o cercetare internă pentru clarificarea cauzelor situației”, se arată într-un comunicat de presă al Biroului de la Chișinău.

Într-un mesaj anonim publicat pe Facebook se arată că, în ziua incidentului, la fața locului s-au deplasat 40 de oameni în costume speciale și cu măști pe față. Angajaților Uzinei li s-a cerut să tacă, iar unii au fost plătiți cu 200 de dolari pentru a curăța zona periculoasă. 

„Oamenii se tem să nu-și piardă locul de muncă și de aceea tac”, se arată în postare. 

„Nu există motive de îngrijorare. Cu certitudine. Este un incident local, care poate fi stopat. În afara gardului uzinei nu există niciun pericol”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Ion Apostol, directorul Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice (ANRANR) de la Chișinău.

Site-ul televiziunii TV8 din Moldova, care preia programele postului de televiziune rusesc NTV, îl citează pe fostul lider de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk, care a spus că ar fi vorba despre arderea unor metale care au emis radiații.

„Informațiile au fost verificate și au parvenit de la patru angajați care lucrau la cuptor în schimburi diferite. Aceștia au presupus că în cuptor au fost arse metale care avea cu radiații ionizante: alfa sau beta, care ar fi periculoase dacă intră în contact cu pielea sau sunt inhalate”, a spus Șevciuk, potrivit căruia cuptorul s-a stins din cauza că ar fi funcționat sistemul de protecție.

Alte articole din: Ultimele Stiri