Coronavirus - România: 18982 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Scenă uluitoare în Parlamentul UE. Un luxemburghez a corectat româna defectă a Mariei Grapini

Wednesday, 27 February 2019, 11:22 Sursă: REALITATEA.NET

Europarlamentara Maria Grapini este cunoscută pentru gafele sale lingvistice, iar acum a ajuns să fie corectată inclusiv de colegii ei străini.

Scena, care s-a petrecut în timpul audierii laurei Codruța Kovesi pentru postul de șefă a Parchetului European, a fost relatată de europarlamentarul Cristian Preda. 

”Aş menţiona, întâi de toate, remarca unui coleg din Luxemburg, care ştie binişor română şi care stătea chiar lângă mine. Când a auzit că Grapini o întreabă pe LCK „ce veţi face ca şi şef?”, a corectat-o imediat. „se zice: ca şef, nu: ca şi şef!”. Din fericire pentru limba română, eminenta lingvistă nu l-a auzit”, a precizat Preda, într-un comentariu scris pe Adevarul.ro.

Maria Grapini, alături de alți europarlamentari români, a fost marți printre criticii cei mai duri ai lui Kovesi.

Laura Codruţa Kovesi a obţinut 12 voturi din partea membrilor Comisiei pentru Control Bugetar. Principalul său rival, francezul Jean-Francois Bohnert, a obţinut 11, în timp ce al treilea candidat, reprezentantul Germaniei, a primit un singur vot. 

Ulterior, Kovesi a primit cele mai multe voturi și în Comisia LIBE. 

Cei trei candidați pentru șefia Parchetului European au fost audiați marți în comisiile LIBE și Cont. 

Cum a decurs audierea

Laura Codruța Koveși, a precizat, marți seară, în cadrul audierii pentru funcția de procuror-șef european, când a fost pusă să dovedească faptul că știe limba engleză, de către o eurodeputată, că știe și franceză.

”Dacă puteți să îmi răspundeți în engleză, puteți să o faceți, avem interpreți buni.”, a fost capcana eurodeputatei în care Kovesi s-a descurcat cu brio. ”Știu engleză, mă descurc în engleză. Știu și franceză, dar vreau să vorbesc, pentru colegii mei, în limba maternă”, a spus Kovesi, după ce a răspuns, integral, în engleză la întrebarea adresată, răspuns aplaudat furtunos de parlamentari.

Timp de o oră şi un sfert, Laura Codruţa Kovesi şi-a prezentat experienţa, calificările şi proiectele pentru conducerea Parchetului European în faţa a aproape 100 de europarlamentari.

Kovesi a fost criticată de europarlamentari PSD, dar şi lăudată de mulţi alţii, români şi străini.

De altfel, chiar şi rivalul său german a avut cuvinte de laudă pentru Kovesi.

”Este o mare onoare să fiu în acelaşi cerc de candidaţi cu doamna Kovesi. Am cea mai mare admiraţie pentru angajamentul şi curajul ei şi cred că putem spune în această etapă, cel puţin în ceea ce îi priveşte pe ceilalţi candidaţi, că mă simt cu adevărat onorat să fiu în acelaşi cerc cu ei şi să mă aflu în faţa dumneavoastră”, a spus ANDREAS RITTER, candidat la funcţia de Procuror-şef european.

Kovesi a fost audiată la Bruxelles pentru funcţia de procuror-şef UE. Aplauze la scenă deschisă


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN