S-a umplut "paharul"! Creditorii i-au dat Greciei un "ultimatum" ce-ar putea fi ultima "picătură"

Thursday, 25 June 2015, 16:53, Sursă: REALITATEA.NET

Creditorii internaţionali ai Atenei vor veni cu o ultimă propunere de "bani-în schimbul-reformei" menită să prevină iminentul "default" al Greciei şi ieşirea din Zona Euro. Proiectul de acord va fi supus, joi, aprobării miniştrilor de finanţe ai Eurozonei, după ce Atena a ignorat precedentul "termen limită", a declarat o sursă din cadrul Eurogrup-ului, citată de Reuters.

Adaugă părerea ta

"Dacă Grecia spune NU, atunci acesta ar putea fi picătura care umple paharul", a afirmat răspicat un înalt oficial european.

Creditorii îi mai dăduseră un ultimatum premierului stângist Alexis Tsipras, care trebuia să vină cu un program credibil de reformă la primele ore ale dimineţii zilei de joi, altfel "oamenii cu bani" urmau să înainteze miniştrilor Eurogrup-ului propria lor versiune a "reformării" Greciei.

"Cotitura" a apărut brusc cu doar câteva ore înainte de summit-ul de la Bruxelles al liderilor Uniunii, dedicat migraţiei, viitorului pe termen lung al Zonei Euro şi renegocierii statutului Marii Britanii în Uniunii Europene, agendă de lucru ce-a fost pusă în umbră de criza grecească.

Un oficial grec a afirmat că Atena nu renunţă la propunerile făcute luni, în afară de micile concesii făcute în timpul negocierilor din această săptămână.

Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană i-au fixat lui Tsipras un nou termen limită pentru înaintarea de propuneri acceptabile de reformă, "de la care să se poată pleca" şi care să permită deblocarea de noi fonduri menite să evite incapacitatea de plată (a datoriei) ce devine din ce în ce mai "vizibilă la orizont"-ul zilei de marţi.

Cu toate acestea, Tsipras a părăsit sediul Comisiei Europene cu zâmbetul pe buze după ce a făcut semnul victoriei la capătul a trei ore de negocieri fără niciun rezultat.

Situaţia ne scuteşte de orice comentariu, după cum nici premierul grec nu a fost în măsură să facă vreunul: "No comment" a fost răspunsul sec al lui Alexis Tsipras la întrebările pe care jurnaliştii acreditaţi la Bruxelles i le-au adresat joi.

Alte articole din: EUROPA