Coronavirus - România: 703776 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

România, Bulgaria şi Belgia nu şi-au dat acordul pentru tratatul UE-Canada

Tuesday, 18 October 2016, 17:36 Sursă: REALITATEA.NET

Delegaţiile bulgară şi română, care condiţionează acceptarea tratatului de liberalizarea vizelor pentru cetăţenii lor în Canada, şi-au menţinut rezervele, a explicat ministrul slovac al Economiei, Peter Ziga, care deţine în prezent preşedinţial Consiliului Comerţului, scrie News.ro.

Belgia nu a aprobat semnarea tratatul pentru că entităţile federale valone au refuzat să le delege autorităţilor central dreptul de a semna acordul.

Uniunea Europeană le-a dat ţărilor termen până la summitul de vineri să aprobe acordul.

„Vom continua să lucrăm zi şi noapte pentru a putea să organizăm summitul de săptămâna viitoare cu Canada (programat pentru 27 octombrie – n.r.). Suntem implicaţi într-un dialog constant cu diferitele entităţi belgiene pentru a răspunde preocupărilor lor”, a spus comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, după Consiliul Comerţului de la Luxemburg.

„Trebuie să existe un acord vineri, la summitul european. Prietenii noştri canadieni trebuie să ştie dacă trebuie sau nu să îşi rezerve biletele”, a adăugat ea.

Canada va ridica vizele pentru unii cetăţeni bulgari începând din luna mai şi va lucra pentru a include toţi bulgarii în programul Visa Waiver până la sfârşitul anului viitor, a anunţat la începutul lunii octombrie biroul de presă al Guvernului bulgar.

Luna trecută, premierii Dacian Cioloş şi Justin Trudeau au avut, la New York, o întrevedere în cadrul căreia au discutat despre liberalizarea vizelor pentru cetăţenii români care călătoresc în Canada, cei doi prim-miniştri apreciind că există perspective bune pentru ca vizele să fie ridicate într-un viitor cât mai apropiat.

În luna mai, Bulgaria şi România şi-au exprimat reticenţa de a susţine acordul CETA, dacă Guvernul de la Ottawa nu le include în Visa Waiver.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN