Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

”Război civil!” și ”Trădare!”. Trump, atacuri dezlănțuite în plină campanie de demitere

Tuesday, 01 October 2019, 11:42 Sursă: REALITATEA.NET

După ce a evocat perspectiva unui ”război civil” în cazul demiterii sale din funcție, preşedintele SUA, Donald Trump, şi-a intensificat luni atacurile împotriva congresmanului care conduce ancheta pentru destituirea sa, sugerând ca Adam Schiff, membru al Camerei Reprezentanţilor, să fie arestat pentru ''trădare'', relatează Reuters, citată de Agerpres.

''Adam Schiff, membru al Camerei Reprezentanţilor, a fabricat ilegal o declaraţie falsă şi groaznică pe care mi-a atribuit-o ca fiind cea mai importantă parte a convorbiri mele cu preşedintele Ucrainei şi a citit-o cu voce tare Congresului şi poporului american. Nu avea nicio legătură cu ceea ce am spus în convorbirea telefonică. Arestare pentru trădare?'', a scris Trump într-o postare pe Twitter.

Donald Trump este acuzat că i-a solicitat şefului statului ucrainean, Volodimir Zelenski, într-o convorbire telefonică, să ancheteze în legătură cu activitatea depusă de fiul rivalului său democrat Joe Biden, Hunter Biden - angajat în urmă cu câţiva ani în consiliul de administraţie al companiei petroliere ucrainene Burisma -, sugerând că Joe Biden ar fi intervenit pentru a opri o astfel de anchetă.

Preşedintele american a cerut duminică, într-o serie de mesaje pe reţeaua socială, să întâlnească toate sursele care au stat la baza sesizării avertizorului de integritate, dar şi ca Adam Schiff, membru al Camerei Reprezentanţilor şi unul din iniţiatorii procedurii de destituire, să fie "interogat la cel mai înalt nivel" pentru fraudă şi trădare.

Avocatul lui Trump, direct vizat de anchetă

Liderii democraţi ai unor comisii parlamentare americane i-au cerut luni avocatului personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani, să le trimită documente legate de afacerea ucraineană în cadrul anchetei lor în vederea procedurii de destituire contra preşedintelui Statelor Unite, relatează AFP.

"Refuzul dumneavoastră sau nerespectarea acestui ordin va constitui dovada obstrucţionării anchetei Camerei" Reprezentanţilor în vederea procedurii de destituire, au scris democraţii într-un comunicat somându-l să le predea documentele până la 15 octombrie.

Rudy Giuliani "a recunoscut la televiziune că a cerut guvernului ucrainean, în calitate de avocat personal al preşedintelui, să îl vizeze pe fostul vicepreşedinte Joe Biden", un posibil rival democrat al lui Trump în 2020, au afirmat liderii camerei inferioare a Congresului, comisiilor pentru afaceri externe, serviciile de informaţii şi pentru supravegherea executivului.

"În plus, pe lângă această mărturisire gravă, aţi mai declarat recent că sunteţi în posesia unor dovezi - sub formă de SMS, înregistrări de apeluri telefonice şi alte comunicaţii - indicând că nu acţionaţi singur şi că alţi responsabili ai guvernului Trump ar putea fi implicaţi în acest complot", a adăugat ei.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN