Coronavirus - România: 3613 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Principalul ziar pro-guvernamental din Ungaria cere ieșirea Fidesz din PPE

Thursday, 07 March 2019, 11:34 Sursă: REALITATEA.NET

Susținătorii lui Viktor Orban par să pregătească excluderea partidului său, Fidesz, din familia europeană a conservatorilor - Partidul Popular European (PPE).

Într-un editorial publicat de joi, una dintre portavocile mediatice ale guvernului, Magyar Nemzet, cere Fidesz să iasă din PPE. 

"A sosit timpul ca Fidesz să înceteze târguiala umilitoare cu Partidul Popular European"; "Partidul poporului nu mai este partidul lui Helmut Kohl"; "Partidul poporului nu mai apără naţiunile sau creştinătatea sau modelul familiei tradiţionale sau orice altă tradiţie europeană pe care am putea-o menţiona. Partidul poporului a ajuns o slugă a liberalismului bolnav", mai arată articolul. Potrivit Reuters, Viktor Orban a afirmat că fostul cancelar german este cel care a invitat Fidesz în PPE.

Editorialul este publicat la apogeul unui conflict dintre Fidesz și PPE, familia europeană unde tot mai multe partide cer excluderea grupării maghiare.  

Conflictul Viktor Orban-PPE, la apogeu. Partidul premierului maghiar, la un pas de excludere 

Cu doar o zi înainte, partidul lui Viktor Orban a răspuns dur solicitărilor venite din partea Popularilor Europeni.

"Reprezentarea opiniei poporului ungar la Bruxelles este mai importantă decât disciplina de partid", a declarat Janos Halasz, purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar al Fidesz, partidul guvernamental din Ungaria, în răspuns la recentele critici formulate de Partidul Popular European (PPE), relatează MTI, citată de Agerpres.

Potrivit politicianului ungar, PPE este "o mare familie de partide" în care "fiecare partid are poziţia proprie, iar Fidesz o are pe a sa".

"Considerăm că este importantă menţinerea valorilor creştine europene, menţinerea securităţii şi asigurarea protecţiei comunităţilor noastre", a insistat Halasz, subliniind că "aceasta este poziţia pe care alegătorii ungari ne-au autorizat să o susţinem".

Purtătorul de cuvânt al Fidesz a făcut aceste comentarii în contextul în care la 20 martie, la reuniunea PPE care precede de fiecare dată summitul european trimestrial, urmează să fie luată în considerare iniţierea procedurii de suspendare sau excludere a Fidesz, pe fondul presiunilor din partea unor formaţiuni membre ale PPE în acest sens şi după ce relaţiile tensionate ale Budapestei cu oficiali europeni legate de situaţia statului de drept în Ungaria s-au agravat odată cu o campanie negativă lansată de guvernul ungar la adresa preşedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

Într-o scrisoare adresată preşedintelui PPE, Joseph Daul, candidatul PPE pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene (CE), Manfred Weber, afirmă că Fidesz trebuie să ia "măsuri concrete" pentru a demonstra că doreşte să rămână membru al PPE, şi anume să retragă "imediat" posterele şi alte materiale publicitare folosite în campania de "dezinformare" (fake news, a formulat Weber) împotriva lui Juncker, să recunoască "daunele politice considerabile" provocate de campanie şi să se angajeze că se va abţine pe viitor de la astfel de atacuri, precum şi să "clarifice" probleme legale care au afectat funcţionarea Universităţii Central-Europene.

"Prioritatea mea, mai ales ca lider al grupului PPE, a fost să construiesc punţi şi voi continua să fac şi pe viitor tot ce îmi stă în puteri pentru a întări unitatea şi coeziunea în Europa. Dacă Fidesz, sub conducerea lui Viktor Orban, nu răspunde cerinţelor menţionate, singura opţiune va fi de a exclude acest partid din PPE", punctează Weber în scrisoarea datată 5 martie, consultată de Agerpres.

Până înaintea recentei campanii anti-Juncker, atât Manfred Weber cât şi Joseph Daul s-au arătat rezervaţi faţă de ideea excluderii partidului Fidesz din PPE, în pofida disputelor cu Orban privind statul de drept şi chestiunea migraţiei, mai ales că popularii europeni ar putea avea nevoie de voturile europarlamentarilor Fidesz în viitorul Parlament European, a notat Reuters.

La finalul săptămânii trecute, executivul de la Budapesta a anunţat că va pune capăt controversatei campanii contra preşedintelui Comisiei Europene, dar va începe o altă campanie, care îl vizează pe prim-vicepreşedintele CE Frans Timmermans.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN