Coronavirus - România: 18429 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Preşedintele Iranului, anunţ despre lupta împotriva Statului Islamic în Siria şi Irak

Wednesday, 23 September 2015, 09:20 Sursă: REALITATEA.NET

Trupele iraniene sunt pregătite să ajute atât Irakul, cât şi Siria, în lupta lor împotriva militanţilor Statului Islamic (SI), a declarat preşedintele. Teheranul nu vizează militar alte ţări, a insistat el.

Discursul susţinut de către Rohani cu ocazia paradei anuale militare, la Teheran, a fost transmis în direct de televiziunea de stat. Parada a marcat 35 de ani de la ruinătorul Război de opt ani dintre Iran şi Irak. El a avertizat că, dacă "teroriştii încep să se extindă în regiune, singura speranţă va fi armata Iranului şi Gardienii Revoluţiei".

Naţiunile din Orientul Mijlociu ar trebui să nu-şi pună speranţe prea mari în "puterile occidentale ca apărători ai lor", a îndemnat el.

Iranul a trimis deja consilieri militari atât în Irak, cât şi în Siria, pentru a ajuta în lupta împotriva Statului Islamic.

De asemenea, Rohani a oferit în mod voalat sprijinul Iranului Arabiei Saudite sunnite şi rivale, fără să numească regatul, potrivit AP. Saudiţii efectuează începând din martie atacuri aeriene în Yemen împotriva şiiţilor susţinuţi de către iranieni. Avansarea rebelilor huthi l-a obligat pe preşedintele recunoscut yemenit Abdrabbuh Mansour Hadi să se exileze în Arabia Saudită.

Declaraţia lui Rohani poate fi intrerpretată drept o mână întinsă regatului după acordul istoric din iulie cu privire la contestatul program nuclear iranian.

La parada de marţi, Iranul şi-a etalat rachetele de tip sol-sol - inclusiv cea de tip Sejjil care funcţionează cu combustibil solid şi cea de tip Ghadr care funcţionează cu combustibil lichid, amândouă cu o rază de acţiune de aproximativ 2.000 de kilometri. La eveniment au defilat, de asemenea, sisteme antirachetă sol-aer de fabricaţie rusă de tip S-200 şi Tor-M1, destinate depistării, ţintirii şi distrugerii aeronavelor şi rachetelor de croazieră.

Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN