Premierul Spaniei: Marea majoritate a catalanilor nu au vrut să participe. Credem în democrație

Sunday, 01 October 2017, 22:01 Sursă: REALITATEA.NET

Premierul Mariano Rajoy a susţinut o declaraţie de presă în care a criticat dur atacul populist al separatiştilor, insistând că referendumul pentru independența Cataloniei a fost ilegal. Acesta a transmis liderilor catalani să nu mai facă pași care oricum, nu ar duce nicăieri, făcând referire la o declarație unilaterală de independență, scrie El Pais.

Adaugă părerea ta

Șeful Executivului spaniol a afirmat că referendumul avea doar scopul de a crea diviziuni:

”Astăzi, avem toți motive să credem în democrație. Un proces care era de folos doar pentru a crea diviziuni a eșuat. Un proces care a dus la confruntări între cetățeni și care a dus la situații nedorite. Nu a făcut altceva decât să provoace dezordine socială”. 

„Vreau să afirm, în faţa întregii Spaniei, că marea majoritate a populaţiei din Catalonia nu a vrut să participe ca acest scenariu al secesioniştilor. Marea majoritate a catalanilor au demonstrat că sunt oameni care respectă legea şi au reuşit să reziste atacului celor care au dat dovadă de cele mai grave practici populiste.Toţi spaniolii apreciază asta”, a spus Rajoy.

Premierul Spaniei a precizat că separatiştii au avut „nenumărate ocazii” pentru a renunţa la demersul lor ilegal. „Nu au vrut, deşi am încercat, am cerut-o de mai multe ori. Nu ne-au auzit”, a spus Rajoy, comentând că această cale aleasă nu duce nicăieri.

Referendum în Catalonia marcat de violenţe. 761 de răniţi, după ciocniri între Poliţie şi votanţi