Coronavirus - România: 63762 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Președintele Comisiei Europene: Ieșirea Greciei din zona euro va alunga investitorii

Monday, 01 June 2015, 09:30 Sursă: REALITATEA.NET

"Eu nu împărtășesc ideea că vom avea mai puține probleme și constrângeri dacă Grecia abandonează euro", a declarat Juncker, în ajunul unei întâlniri la Berlin cu cancelarul german, Angela Merkel, și președintele francez ,Francois Hollande.

În timp ce datoria greacă nu este motivul oficial al acestui mini summit, șeful executivului Uniunii Europene ar fi "foarte surprins" dacă ea nu s-ar afla în centrul discuțiilor. Participanții la această întâlnire urmau, de asemenea, să discute, duminică seară, prin telefon cu premierul grec Alexis Tsipras, potrivit lui Juncker.

Foarte activ în ultimele săptămâni pentru a reduce tensiunile dintre noul Guvern grec al stângii radicale și partenerii săi europeni, Juncker declară, de asemenea, că se teme că o posibilă ieșire a Greciei din moneda europeană ar însemna "că euro nu este ireversibil".

În timpul vizitei sale recente în Japonia, prim-ministrul Shinzo Abe a discutat cu el "foarte intens" despre criza din Grecia și a sugerat că investițiile țării sale în Europa "depind de încrederea" pe care o inspiră moneda unică în străinătate, a adăugat Juncker.

Atena și partenerii săi europeni, în special Germania, s-au angajat la summitul UE din 19 și 20 martie să reînnoiască dialogul după săptămâni de impas care au readus în prim plan amenințarea ieșirii Greciei din zona euro.

Dar creditorii acestei țări, în primul rând Germania, încă mai așteaptă angajamente asupra unor reforme concrete pentru a debloca ultima tranșă de circa 7,2 miliarde de euro, dintr-un împrumut de 240 de miliarde care i s-a acordat în 2010, amintește AFP.

Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN