Coronavirus - România: 479634 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Congresul american nu vrea mai mulţi refugiaţi în SUA: "Nu putem depista ideologia extremistă"

Tuesday, 22 September 2015, 16:54 Sursă: REALITATEA.NET

"Şcolile noastre, piaţa muncii şi resursele publice sunt deja prea solicitate. Şi chiar şi la cotele actuale, nu avem capacitatea de a depista ideologia extremistă", a spus Sessions, potrivit Mediafax.

În conformitate cu legea actuală, Congresul nu trebuie să aprobe planul administraţiei, însă Camera Reprezentanţilor şi Senatul, ambele conduse de republicani, ar trebui să aloce bani pentru a plăti pentru orice efort suplimentar. Mulţi congresmeni, inclusiv unii democraţi, sunt îngrijoraţi că luptători islamişti care pretind că sunt refugiaţi s-ar putea strecura în ţară.

SUA au primit 70.000 de refugiaţi anul trecut în schimbul unui cost de 1,1 miliarde de dolari.

Activiştii pentru drepturile omului spun că administraţia Obama face prea puţin pentru a calma o criză care a forţat jumătate din populaţia Siriei să îşi părăsească ţara, sute de mii dintre aceşti oameni mutându-se în Europa şi în particular, în Germania.

În replică, oficiali americani punctează faptul că Washingtonul este cel mai mare donator de ajutor umanitar. Luni, administraţia a anunţat că oferă alte 419 milioane de dolari şi astfel, ajutorul umanitar american ajunge la peste 4,5 miliarde de dolari în timpul acestei crize.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a spus că Obama vrea să "mărească" numărul de refugiaţi primiţi în ţară, însă îngrijorările legate de securitate şi costuri înseamnă că un plan mai amplu ar trebui dezvoltat de Congres.

Cinci senatori republicani şi unul democrat i-au scris, săptămâna trecută, lui Kerry şi secretarului american pentru Securitate Internă, Jeh Johnson, solicitând verificarea atentă a fiecărui refugiat.

Procesul actual american de verificare a imigranţilor care provin din Siria este atât de strâns, încât doar 1.500 de refugiaţi au fost primiţi în ţară de când a început războiul civil în 2011.

Michael McCaul, preşedintele comisiei de Securitate Naţională din Camera Reprezentanţilor, a prezentat o lege care ar cere Congresului să revizuiască planurile de a primi sirieni şi să consolideze examinarea refugiaţilor din punct de vedere al securităţii. Dacă va fi adoptat, proiectul de lege al lui McCaul ar împiedica administraţia să primească refugiaţi până când atât Camera Reprezentanţilor, cât şi Senatul vor vota o rezoluţie comună care să permită acest lucru. Proiectul cere de asemenea administraţiei să ofere prioritate creştinilor şi membrilor altor minorităţi religioase atunci când vor primi oameni din Irak şi Siria.

Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN