Partidul lui Viktor Orban, învins la Budapesta și în mai multe orașe în alegerile municipale

Monday, 14 October 2019, 07:37 Sursă: REALITATEA.NET

Partidul naţional-conservator naţional al premierului ungar Viktor Orban a fost învins duminică în alegerile municipale la Budapesta de opoziţia unită în jurul unui candidat de centru-stânga, potrivit unor rezultate parţiale, relatează Agerpres, care citează AFP.

Adaugă părerea ta

Potrivit acestor rezultate în urma numărării a 62% din buletinele de vot, opozantul Gergely Karacsony a câştigat 50% din voturi în faţa primarului în exerciţiu şi candidat al puterii Istvan Tarlos (44,93%), care a condus capitala Ungariei din 2010.

Tarlos l-a contactat telefonic pe adversarul său pentru a-l felicita, a declarat un purtător de cuvânt al lui Gergely Karacsony.

Candidații opoziției au mai câștigat majoritatea îân consiliul general al Capitalei și nouă din cele zece districte ale orașului. 

Opoziția unită a obținut rezultate bune și în restul țării, dar în special în orașe. Astfel, candidații partidelor care se opun Fidesz-ului s-au impus în Eger, Miskolc, Érd, Tatabánya, Dunaújváros, Pécs, Szombathely, învingând primarii în exercițiu. Opoziția mai controla trei orașe importante din Ungaria. 

Fidesz controlează 13 orașe și mare parte din zona rurală.

Rezultatul nu-l va afecta pe Viktor Orban la nivel naţional deoarece cabinetul său este susţinut de o economie puternică, o retorică acerbă anti-imigraţie şi de o creştere semnificativă a salariilor. 

Până în 2020 nu vor avea loc alegeri generale şi Orban, care a venit la putere în 2010, deţine o majoritate covârşitoare în parlament.
Alte articole din: Ultimele Stiri