PANAMA PAPERS SIgurdur Ingi Johannsson este noul premier al Islandei, după demisia lui Gunnlaugsson

Thursday, 07 April 2016, 20:55, Sursă: REALITATEA.NET

Noul prim-ministru islandez, Sigurdur Ingi Johannsson, a fost învestit oficial în funcție joi de președintele Olafur Ragnar Grimsson, înlocuindu-l pe Sigmundur David Gunnlaugsson, nevoit să demisioneze în urma dezvăluirilor din ancheta 'Panama Papers', relatează AFP.

Adaugă părerea ta

Sigurdur Ingi Johannsson, ministru al agriculturii și pescuitului în guvernul precedent și vicepreședinte al Partidului Progresului (centru-dreapta), va asigura interimatul până la alegerile legislative anticipate anunțate pentru această toamnă, scrie Agerpres.

Partidul Progresului anunțase miercuri seară nominalizarea lui Johannsson pentru funcția de prim-ministru.

Sigmundur David Gunnlaugsson s-a retras din fruntea executivului în încercarea de a salva coaliția de guvernământ, după ce numele său a apărut în ancheta internațională referitoare la averile pe care înalți demnitari din diferite țări le dețin în paradisuri fiscale.

Conform documentelor publicate de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigații (ICIJ), Gunnlaugsson a înființat în 2007, împreună cu soția sa, o firmă în paradisul fiscal din Insulele Virgine, pentru a-și administra averea. El a deținut 50% din acțiunile firmei până la sfârșitul lui 2009, dar a omis să le menționeze în declarația de avere completată în aprilie 2009, când a fost ales pentru prima oară deputat.

Gunnlaugsson amenințase marți cu dizolvarea forului legislativ dacă va fi abandonat de Partidul Independenței, aliatul său în coaliția de guvernare. Președintele islandez Olafur Ragnar Grimsson a afirmat ulterior, într-o declarație televizată, că nu este pregătit să dizolve parlamentul țării până când nu vor fi explorate toate opțiunile, respingând astfel solicitarea premierului.