Coronavirus - România: 706475 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

NSA a strâns peste 300 de rapoarte despre Angela Merkel - presă

Saturday, 29 March 2014, 18:47 Sursă: Mediafax

Cancelarul figurează printre cei 122 de şefi de stat şi de guvern despre care NSA a strâns informaţii în mai 2009, potrivit site-ului revistei germane.

Agenţia americană "a realizat peste 300 de rapoarte despre Angela Merkel", potrivit documentelor consultate de Der Spiegel şi în care figurează şi numele preşedinţilor din Peru, Somalia sau Belarus.

Aceste fişiere sunt stocate într-o bază de date a NSA care "ar putea fi o dovadă importantă" în opinia justiţiei germane, care "vrea să decidă în zilele următoare dacă deschide o anchetă judiciară privind suspiciuni de spionaj", afirmă revista.

NSA este în centrul unui vast scandal din vara lui 2013 privind dezvăluirile fostului său colaborator Edward Snowden, care au scos la lumină practicile sale de spionaj la scară mare.

Documente date publicităţii de Snowden în octombrie au arătat că NSA a ascultat telefonul mobil al cancelarului Merkel timp de mai mulţi ani.

Aceste dezvăluiri au generat o revoltă în Germania, unde respectarea vieţii private este un subiect extrem de sensibil, şi au afectat profund relaţia dintre cele două ţări, foarte strânsă în mod tradiţional.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN