Alegeri locale 2020 Vezi rezultatele parțiale

Noul premier al Islandei ar putea fi o poetă din Partidul Piraţilor:Dacă nimeni altcineva nu vrea...

Wednesday, 13 April 2016, 14:15 Sursă: REALITATEA.NET

Cu toate că Partidul Piraţilor are doar trei locuri în Parlament, 43% dintre islandezi îi susţin, conform unor sondaje, acest fapt plasându-i într-o poziţie de forţă la alegerile care vor avea loc în toamnă în Islanda.

Birgitta Jonsdottir are 48 de ani şi este co-fondatoarea Partidului Piraţilor în 2012, iar înainte poeta şi activista politică islandeză a lucrat pentru WikiLeaks, unde a creat structurile legislative pentru a proteja jurnaliştii şi sursele. A jucat un rol determinant în publicarea unui film clasificat în care un elicopter militar al SUA era responsabil pentru uciderea a 12 persoane, inclusiv doi jurnalişti ai Reuters, într-un atac la Bagdad.

Dacă ar deveni prim ministru, Jonsdottir spune, citată de Reuters, că primul pas ar fi schimbarea Constituţiei Islandei.

"Am avut de fapt un coşmar despre asta acum ceva timp, pe care l-am transformat într-un poem". Partidul acesteia susţine transparenţa şi libertatea pe internet, propunând şi o lege care i-ar oferi cetăţenie islandeză lui Edward Snowden.

Într-un alt interviu Birgitta Jonsdottir susţinea că funcţia de prim ministru nu este ideală pentru ea dar "dacă nimeni altcineva nu poate să o facă sau nu vrea", ea ar accepta-o, scrie Quartz. Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN