Coronavirus - România: 703776 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Muntenegru a început negocierile de aderare la NATO

Tuesday, 16 February 2016, 10:27 Sursă: REALITATEA.NET

Discuțiile, care vor dura două zile, se referă la chestiuni politice, juridice și militare și vor oferi ambelor părți ocazia de a clarifica mai multe subiecte de interes.

Din partea NATO, negocierile sunt conduse de asistentul pentru afaceri politice și politica de securitate al secretarului general al Alianței, Thrasyvoulos Terry Stamatopoulos.

Delegația muntenegreană este condusă de șefa Misiunii Muntenegrului la NATO, ambasadoarea Dragana Radulović.

Următorul pas pentru Aliați va fi semnarea Protocolului de Aderare, după care Muntenegrul va începe să participe la reuniunile NATO în calitate de invitat. După ce toate statele membre vor fi ratificat protocolul, Muntenegrul va putea semna Tratatul de la Washington și va deveni astfel al 29-lea membru al Alianței Nord-Atlantice.

Începând din 2009, NATO și Muntenegrul conlucrează strâns prin intermediul Planului de Acțiune pentru Aderare (MAP), care ajută țările să se pregătească pentru o eventuală aderare la organizație.

În decembrie 2015, miniștrii de externe ai statelor membre au invitat Muntenegrul să înceapă negocierile de aderare. 'Felicităm Muntenegrul. Acesta este începutul unei alianțe foarte frumoase', declara cu acea ocazie secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN