Coronavirus - România: 479634 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ministrul polonez de Externe, ”șocat” de acuzațiile din Parlamentul UE

Thursday, 16 November 2017, 10:51 Sursă: REALITATEA.NET

Witold Waszczykowski a declarat că nu înțelege 'pe ce bază' membrii Parlamentului European au dezbătut situația reformei judiciare din Polonia, în contextul în care modificările legislative respective încă nu au fost aprobate de parlamentul de la Varșovia.

Oficialul polonez a estimat că rezoluția adoptată de eurodeputați 'trebuie să fie privită ca un instrument de exercitare a presiunii politice asupra Poloniei' și reprezintă un 'document unilateral care este prea des bazat pe evaluări politice și folosește prea puțin o analiză juridică profundă', subliniind că această abordare este în detrimentul procesului de integrare europeană întrucât duce 'exclusiv la stigmatizarea unui stat membru'.

Membrii Parlamentului European (PE), reuniți în sesiune plenară la Strasbourg, au estimat miercuri că situația din Polonia implică un 'risc evident de încălcare gravă' a valorilor europene, inclusiv statul de drept, incluse în Tratatul Uniunii Europene. Îngrijorările PE se referă la separația puterilor în stat, independența sistemului judiciar și respectarea drepturilor fundamentale.

Eurodeputații au adoptat — cu 438 voturi pentru, 152 voturi contra și 71 abțineri — o rezoluție ce prevede pregătirea unei cereri oficiale adresate Consiliului UE pentru activarea mecanismului preventiv prevăzut de articolul 7 al Tratatului UE. Dacă riscul persistă și autoritățile poloneze refuză să dea curs recomandărilor Bruxelles-ului, procedura ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al Poloniei în Consiliu.

Conform regulamentului de procedură al Parlamentului European, Comisia pentru libertăți civile a PE (LIBE) va trebui să elaboreze o 'propunere motivată', documentul prin care se solicită Consiliului să activeze mecanismul privind statul de drept, ca răspuns la 'riscul evident de încălcare gravă' a valorilor europene de către autoritățile poloneze.

De la începutul anului trecut, Parlamentul European a organizat cinci dezbateri și a votat trei rezoluții cu privire la democrația și statul de drept în Polonia.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN