Merkel recunoaşte: Suntem departe de indentificarea unei soluţii globale pentru imigranţi

Thursday, 24 September 2015, 12:00 Sursă: REALITATEA.NET

Uniunea Europeană (UE) a făcut un 'prim pas' prin acordul cu privire la repartizarea a 120.000 de refugiați, însă este încă 'foarte departe' de o soluție globală care vizează un sistem durabil de cote, a estimat joi cancelarul federal german Angela Merkel, informează AFP.

Adaugă părerea ta

'Am făcut un prim pas, însă suntem foarte departe de ceea ce trebuie să urmărim', a spus Merkel în fața parlamentarilor germani, a doua zi după un summit extraordinar al UE pe marginea crizei fără precedent a imigrației cu care se confruntă Europa.

'Sunt absolut convinsă că Europa nu are nevoie doar de o repartizare punctuală, ci mai ales de o procedură durabilă cu privire la repartizarea de refugiați între statele membre', a spus Merkel, reafirmând poziția Berlinului și sprijinul său pentru propunerea de cote formulată în acest sens de Comisia Europeană.

Germania se așteaptă să primească în 2015 între 800.000 și 1 milion de solicitanți de azil, un record pentru această țară și pentru Europa. În timp ce Ungaria este foarte criticată pentru tratamentul aplicat imigranților ce vor să traverseze teritoriul său spre Germania și pentru construirea de garduri din sârmă ghimpată la frontiera sa, Merkel a amintit principiile de bază ale UE. 'UE este o comuniune de valori, drepturi și responsabilități', a spus Merkel, potrivit căreia 'criterii minimale sunt în vigoare în UE în ceea ce privește primirea și tratamentul față de refugiați și procedurile privind solicitarea de azil, iar acest lucru nu este mereu asigurat la frontierele UE'.

Merkel și-a exprimat mulțumirea în legătură cu înființarea, în noiembrie, de 'hotspots', centre pentru înregistrarea de imigranți, mai ales în Grecia și Italia, unde sosesc majoritatea acestora, pentru a-i diferenția pe refugiați și imigranții economici.

Cancelarul federal german a dezvăluit, de asemenea, că UE a avansat în timpul summitului de la Bruxelles în ceea ce privește tratarea cauzelor (crizei refugiaților) și a subliniat că vor avea loc discuții și la New York, în marja Adunării Generale a ONU. 'Ceea ce poate fi făcut la scară globală va constitui obiectul discuțiilor ce vor avea loc la New York', a spus Merkel. Războiul din Siria și condițiile de viață din taberele de refugiați din țările vecine Siriei constituie unele dintre cauzele principale pentru exodul a sute de mii de persoane spre Europa.

Alte articole din: Ultimele Stiri