Manifestație masivă la Barcelona. Zeci de mii de oameni împotriva terorismului

Saturday, 26 August 2017, 20:07 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Zeci de mii de persoane au participat, sâmbătă seară, în centrul oraşului spaniol Barcelona, la un marş împotriva terorismului, la nouă zile după atacurile teroriste soldate cu 15 morţi şi 120 de răniţi, relatează ziarul El Mundo.

Marşul a început în zona Salvador Espriu, situată în centrul oraşului Barcelona. Printre personalităţile care participă la marş se numără regele Spaniei, Felipe VI, premierul Mariano Rajoy şi Carles Puigdemont, preşedintele regiunii Catalonia.

Primarul oraşului Barcelona, Ada Colau, a adus un omagiu victimelor atacurilor teroriste şi a mulţumit personalului serviciilor de intervenţie.

'Să umplem străzile cu pace și cu libertate', a chemat primarul Barcelonei, Ada Colau, după cele două atentate, comise pe 17 și 18 august în capitala catalană, respectiv la Cambrils, și revendicate de Statul Islamic.

Sub bannerul pe care stătea scris 'No tinc por' ('Nu îmi este teamă', în catalană), primul rând al manifestației era rezervat, conform dorinței primăriei, 'reprezentanților colectivităților care, din primul minut, s-au ocupat de victime': polițiști, pompieri în uniforme, medici în halate albe, șoferi de taxi, comercianți și locuitori din zona Las Ramblas.

Regele Felipe al VI-lea s-a alăturat manifestanților, devenind astfel primul suveran spaniol care ia parte la o astfel de adunare, după restabilirea monarhiei în 1975.

El s-a plasat cu câteva rânduri în spatele bannerului din frunte, la fel ca șeful guvernului de la Madrid, Mariano Rajoy, miniștri, președinți de regiuni, lideri de partide.

'Cel mai bun răspuns: pacea', 'Nu islamofobiei', se putea citi pe unele pancarte. Numeroși manifestanți purtau și drapele catalane.

Marșul unității de la Barcelona oferă și ocazia unui 'armistițiu' de o zi între guvernul spaniol și conducerea separatistă a Cataloniei.

Șeful executivului catalan, Carles Puigdemont — decis să organizeze un referendum de autodeterminare pe 1 octombrie — se afla nu departe de prim-ministrul Rajoy. Acesta, acuzat adesea că a contribuit la inflamarea conflictului, a vorbit vineri despre 'dragoste' față de catalani și Barcelona, și a elogiat poliția catalană pentru dezmembrarea completă a 'celulei teroriste la nici 100 de ore după atentat'.

Manifestații similare erau anunțate și în alte orașe din Spania, precum Madrid, Valencia sau Vigo.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: EUROPA