Madridul preia controlul asupra Cataloniei. Liderul catalan demis cere o ”opoziție democratică”

Saturday, 28 October 2017, 11:50 Sursă: REALITATEA.NET

Soraya Saenz de Santamaria, vicepremierul Spaniei, va prelua şefia Guvernului regional al Cataloniei, a anunţat, sâmbătă, Guvernul de la Madrid, în contextul în care Executivul spaniol pune în aplicare suspendarea regiunii catalane, informează BBC News Online, citat de Mediafax. În paralel, într-o intervenție televizată, liderul catalan Carles Puigdemont a cerut o rezistență pașnică în fața acțiunilor Madridului. 

Adaugă părerea ta

UPDATE: Liderul catalan demis, Carles Puidgemont, a cerut o rezistență pașnică și o opoziție democratică în fața acțiunilor Madridului.

Acesta, care a intervenit în direct la televiziune dintr-o locație neprecizată, a promis să continuă munca pentru construirea unei țări libere.

Vicepremierul Spaniei va prelua controlul asupra Cataloniei

Această decizie vine după ce Parlamentul regional al Cataloniei a votat o declaraţie de independenţă şi după ce Senatul spaniol a aprobat aplicarea articolului 155 din Constituţie privind suspendarea autonomiei regiunii.

Vineri seara, Guvernul Spaniei a decis dizolvarea Executivului regiunii Catalonia, condus de Carles Puigdemont, această funcţie urmând a fi preluată de vicepremierul Spaniei.

În plus, toate structurile regionale - politice, economice şi de securitate - vor trece în subordinea directă a Madridului.

Ministerul spaniol de Interne a decis, vineri seara, destituirea din funcţie a şefului Poliţiei catalane, ca parte a măsurilor pentru preluarea controlului asupra regiunii Catalane, iar Executivul de la Madrid afirmă că va controla peste 30.000 de agenţi ai forţelor de ordine din regiune.

Potrivit presei spaniole, Guvernul naţional va controla în regiunea catalană aproximativ 33.000 de reprezentanţi ai forţelor de ordine. Mai mulţi ofiţeri ai Poliţiei din Catalonia au transmis o scrisoare ministrului spaniol de Interne, Juan Ignacio Zoido, în care au precizat că îşi menţin angajamentul faţă de constituţie şi că vor menţine ordinea legală în regiune, relatează El Mundo.

Totodată, Guvernul a stabilit ca alegerile regionale să se desfăşoare la 21 decembrie.

Parlamentul Cataloniei a aprobat vineri după-amiază proclamarea independenţei. În replică, Senatul Spaniei a dispus suspendarea autonomiei Cataloniei.

Alte articole din: EUROPA