Război rece în Africa. Piloții americani, atacați cu sisteme militare laser de chinezi

Friday, 04 May 2018, 10:02, Sursă: REALITATEA.NET

LASER. Doi piloți americani au fost răniți după ce militarii chinezi i-au orbit cu sisteme laser, când aterizau la baza militară din Djibouti, anunță Pentagonul.

Adaugă părerea ta

Laserul nu apare doar în filmele SF. Piloții unui avion cargo C-130 au suferit leziuni minore ale ochilor, după ce au fost orbiți nu un sistem laser militar manevrat cel mai probabil de chinezi.

În ultimele săptămâni, mai multe incidente similare au avut loc în regiunea care găzduiește o bază militară americană și una chineză. Pentagonul a înaintat deja Beijingului o plângere oficială.

Baza militară americană este situată lângă aeroportul internațional din Djibouti, este singura facilitate a SUA din Africa și este folosită pentru operațiunile antiteroriste din Africa de Est și Yemen. În jur de 4.000 de militari americani se află acolo. 

China, aflată în plină expansiune militară, și-a inaugurat anul trecut propria bază, la mică distanță de cea a SUA. 

Primul portavion ”made in China” începe testele pe mare, pe fondul tensiunilor cu SUA 

Revista americană IHS Jane’s Defence Weekly relatase în aprilie că Marina chineză este suspectată că operează sisteme laser militare de mare putere de la baza din Djibouti sau de pe o navă din larg. 

Folosirea sistemelor laser pentru orbirea piloților este o tactică folosită încă din timpul Războiului Rece de către URSS.

Miercuri, South China Morning Post a citat observatori militari chinezi care sugerau că sistemele laser ar fi fost folosite pentru îndepărtarea păsărilor sau pentru a bloca zborul dronelor de spionaj.

Bazele militare ale SUA și China în Djibouti

 

 

Alte articole din: Ultimele Stiri