Alegeri locale 2020 Vezi rezultatele parțiale

Incendiu Grecia 2018. Imaginile groazei: "Staţiunea Mati, pur şi simplu, nu mai există!"

Wednesday, 25 July 2018, 11:01 Sursă: REALITATEA.NET

Incendiu Grecia 2018. Salvatorii din Grecia continua să caute supravieţuitori sau victime ale devastatorului incendiu. Din păcate, aceştia se aşteptă ca numărul persoanelor decesate să crească.

Bilanţul tragediei din Grecia: 76 de morţi şi 187 de răniţi.

Mulţi oameni au fugit în mare pentru a încerca să scape de flăcările care pur şi simplu au devastat staţiunea Mari, aflată la est de Atena. Flăcările au transformat pădurile de pin în cenusă şi au distrus mii de clăduru.

"Mati nu mai există", a spus Evangelos Bournous, primarul din Rafina. Conform acestuia, peste 1.000 de clădiri şi 300 de maşini au fost distruse de incendiu, în această localitate.

Incendiu Grecia 2018. Potrivit primarului Marathon, Ilias Psinakis, aproximativ 3.000 de case au fost distruse de incendiul, în staţiunile Mati si Rafina. De asemenea, el a precizat că propria sa casă a fost cuprinsă de flăcări.

Mati este o staţiune populară pentru turiştii greci, în special pensionari și copii care merg în taberele de vacanță.

Vântul puternic, având o viteze de peste 100 de kilometri pe oră, din Mati a cauzat un avans extrem de rapid al incendiului.

Incendiu Grecia 2018. Luni, Mati era un paradis de vacanță. Acum prezintă o scenă aproape apocaliptică.

 

Incendiu Grecia 2018. Două aeronave MApN, trimise în sprijinul autorităților elene

Incendiu Grecia 2018. Peste 100 de oameni sunt dispăruţi

Incendiu Grecia 2018. Chiar şi acum, peste 100 de oameni sun daţi dispăruţi.

Premierul grec Alexis Tsipras a declarat trei zile de doliu naţional în memoria persoanelor decedate în urma incendiilor.

Ministerul român de Externe a anunţat că reprezentanții Ambasadei ţării noastre la Atena au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale pentru a afla dacă se află români printre victime. 

Militarii români pleacă spre Grecia pentru a oferi ajutor autorităților și populației după dezastrul provocat de incendiile de vegetația.

”Aeronavele Forțelor Aeriene Române și cei aproximativ 20 de militari - membri ai echipajelor și personal auxiliar - vor decola spre Grecia astăzi, 25 iulie, în jurul orei 10.00, din Baza 90 Transport Aerian din Otopeni. 

Incendiu Grecia 2018. ALERTĂ pentru turişti: Harta zonelor afectate!

Aeronava C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, precum și aeronava C-130 Hercules, pentru sprijin logistic, sunt puse la dispoziție de Ministerul Apărării Naționale în cadrul mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene care coordonează răspunsul la dezastrele naturale și provocate de om la nivelul UE, permițând acordarea asistenței coordonate, eficace și rapide în sprijinul populațiilor afectate”, a anunțat un comunicat al MAPN, miercuri dimineață.

Autorităţile au somat populaţia din zonele afectate să facă totul pentru a se salva, să nu se gândească la locuinţe sau la bunuri. Iar spitalele au făcut un apel pentru sânge, pentru a trata arşii.

"Vreau să cred că, în ciuda condiţiilor meteorologice adverse, vom face tot ceea ce este omeneşte posibil pentru a controla focul", Alexis Tsipras, premierul Greciei. 

Incendiu Grecia 2018. Bilanț cutremurător al incendiilor din Grecia: 74 de morţi şi aproape 200 de răniţi

Incendiu Grecia 2018. "Ce mă supără cel mai tare, un lucru pe care trebuie să îl port în inimă, este că este oribil să vezi lângă tine o persoană care se îneacă şi să nu poţi să o ajuţi", spune un supravieţuitor.

Bilanţul victimelor e cel mai negru din 2007 încoace, iar flăcările nu dau semne că s-ar domoli. Cel puţin 26 de morţi au fost descoperiţi în curtea unei vile din staţiunea Mati, aflat la aproximativ 40 de kilometri nord-est de Atena.

"Unii dintre ei se cunoşteau, pentru că au fost găsiţi în grupuri de câte trei sau patru. Ar putea fi vorba despre prieteni, familii sau rude care încercau să se protejeze reciproc şi se îmbrăţişau", a declarat un membru Crucea Roşie.

Incendiu Grecia 2018. În urma tragediei, Grecia a solicitat activarea mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene. Cipru a trimis un avion militar cu 60 de pompieri, iar două avioane de luptă împotriva incendiilor au plecat din Spania către Atena. De asemenea, Italia, Germania, Croaţia și România au oferit ajutoare.

Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN