Coronavirus - România: 19133 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Sărbătoare la inaugurarea ambasadei SUA la Ierusalim, măcel în Gaza: 52 de morți

Monday, 14 May 2018, 11:48 Sursă: REALITATEA.NET

Premierul israeluian Benjamin Netanyahu la ambasada SUA la Ierusalim: ”Este o zi mare” în care Donald Trump '”a scris istorie”

”Este o zi mare. O zi mare pentru Ierusalim. O zi mare pentru statul Israel. O zi care va fi gravată în memoria noastră naţională pentru generaţii'', a spus Netanyahu în discursul rostit la ceremonia de inaugurare a noului sediu al ambasadei Statelor Unite ale Americii, scrie agerpres.ro.

Netanyahu i-a mulţumit preşedintelui Donald Trump pentru că ''a avut curajul'' să-şi respecte promisiunea de mutare a ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, oraş pe care premierul Netanyahu l-a numit capitala ”eternă, indivizibilă a Israelului”.

”Este un moment de istorie. Domnule preşedinte Trump, prin recunoaşterea a ceea ce aparţine istoriei, aţi scris istorie'' i s-a adresat Netanyahu lui Trump, care nu a fost prezent la ceremonie, dar a transmis anterior un mesaj video, iar fiica sa, Ivanka, a dezvelit sigla ambasadei SUA la Ierusalim.

Cel puțin 41 de palestinieni au fost uciși și peste o mie au fost răniți în Gaza de militarii israelieni care încercau să îi împiedice pe protestatari să se apropie de gardul aflat la frontieră.

Confruntări au avut loc în mai multe zone, în special în fața punctelor de trecere Karni și Rafiah. 

Proteste au avut loc și la Ramallah, în apropiere de Ierusalim, dar și la Ierusalim. Militarii israelieni s-au confruntat cu manifestanții ample și la nord de Bethlehem.

Protestul masiv a avut loc în ziua în care oficiali SUA în frunte cu Ivanka Trump și Jared Kushner, alături de liderii israelieni, au participat la inaugurarea ambasadei americane la Ierusalim.

Tensiunea era maximă în Orașul Sfânt, unde mii de polițiști au fost dispuși în mod suplimentar pentru a asigura securitatea.

Sărbătoare la Ierusalim, vărsare de sânge în Gaza

Ivanka Trump, oficiali americani și israelieni s-au aflat luni la ceremonia de inaugurare a ambasadei SUA la Ierusalim, în urma controversatei decizii luate recent de președintele american.

Duminică, la o recepție organizată de MAE israelian în avans pentru a marca evenimentul, a participat și reprezentantul României, în contradicție cu UE, dar în linie cu politica externă anunțată de președintele PSD Liviu Dragnea și de guvernul Vioricăi Dăncilă, care doresc mutarea ambasadei României la Ierusalim. 

România, din nou împotriva UE, la inaugurarea ambasadei SUA la Ierusalim 

Alături de România, în disonanță cu ceilalți membri UE care au anunțat că vor boicota evenimentul, s-au aflat la recepție Austria, Ungaria și Cehia.

MAE român a confirmat prezența la evenimentul de duminică. De notat: SUA nu au invitat ambasadorii europeni la ceremonia principală, de luni. Asta și pentru că marea majoritate a diplomaților ar fi boicotat ceremonia, așa cum au făcut și cu recepția de duminică. 

Cert este că toate ceremoniile care însoțesc inaugurarea ambasadei SUA au avut loc într-un moment deosebit de tensionat. 
Palestinienii din Gaza au organizat ample proteste în ultimele săptămâni și zeci de palestinieni au fost uciși.

De ce protestează palestinienii

De la 30 martie, în fiecare vineri au loc manifestaţii de-a lungul graniţei dintre Fâşia Gaza şi Israel în cadrul "Marelui marş al întoarcerii'', notează AFP, citată de Agerpres. 

Această mişcare de protest a atins punctul maxim luni, cu prilejul relocării ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim. A doua zi, palestinienii deplâng ceea ce ei numesc ''Nakba'' (Catastrofa), deposedarea masivă a poporului lor în timpul conflictului care a izbucnit în 1948, după crearea statului Israel.

De fapt, demonstrația mare ar fi urmat să aibă loc chiar marți, dar a fost devansată pentru a coincide cu ceremonia.

O decizie controversată

Mutarea ambasadei readuce pe tapet statutul Ierusalimului, unul din cele mai sensibile aspecte ale conflictului israeliano-palestinian. Atât palestinienii, cât şi Israel consideră acest oraş capitala lor. Israelul a ocupat Ierusalimul de est în timpul războiului din 1967, iar ulterior l-a anexat, iar în 1980 a proclamat întregul Ierusalim capitala sa "eternă şi indivizibilă", potrivit AFP, citată de Agerpres.

Această decizie a fost declarată ilegală de comunitatea internaţională, care consideră Ierusalimul de est drept ocupat şi deci, până la reglementarea statutului final prin negocieri între cele două părţi - ceea ce nu pare că se va întâmpla prea curând -, Ierusalimul nu trebuie să găzduiască ambasade. 

România a blocat în UE condamnarea mutării ambasadei SUA la Ierusalim. MAE explică de ce 

Israelul consideră decizia lui Trump drept recunoaşterea - mult întârziată - a unei realităţi istorice. Pentru conducerea palestiniană, este vorba de un summum al poziţiilor părtinitoare ale administraţiei Trump.

Relaţiile dintre conducerea palestiniană şi administraţia Trump s-au deteriorat grav, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas mergând până la a-l numi pe ambasadorul american în Israel David Friedman "fiu de căţea".

Această situaţie subminează demersurile în vederea unui acord diplomatic "suprem" la care preşedintele Trump a spus că vrea să asiste. Totuşi, se speculează că este posibil ca administraţia SUA să prezinte un plan de pace după mutarea ambasadei.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN