GOOGLE, amendă record în Franța

Monday, 21 January 2019, 21:28 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Autoritățile franceze din domeniu au apreciat că este insuficientă informarea utilizatorilor despre exploatarea datelor lor personale.  

Comisia națională pentru informatică și libertăți, arbitrul francez pentru datele personale, este prima instanță europeană de reglementare care sancționează o mare platformă internet pe baza noului regulament european privind protecția datelor personale (GDPR) intrat în vigoare în 25 mai.

Acest text permite aplicarea de amenzi până la 4% din cifra mondială de afaceri pentru nerespectarea obligațiilor privind protecția datelor personale ale cetățenilor europeni.

În ancheta sa, CNIL a realizat parcursul pe care trebuie să-l parcurgă un nou utilizator de smartphone Android (sistemul de exploatare pentru smartphone al Google) pentru a crea un cont Google și pentru a folosi aparatul.

"Nu negăm că Google informează" utilizatorul care deschide un cont în privința exploatării datelor, a explicat Mathias Moulin, directorul pentru protecția drepturilor și pentru sancțiuni al CNIL.

"Dar informația nu este accesibilă cu ușurință, ea este diseminată în diferite documente" pe care internautul nu le va consulta niciodată, a argumentat el.

"Câteodată este nevoie de până la 5 clickuri pentru a accesa o informație", a adăugat el, apreciind că Google nu propune o informație "clară și comprehensibilă".

Dacă Google vrea să facă apel, va trebui să sesizeze Consiliul de Stat, cea mai înaltă jurisdicție administrativă a Franței.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri