Coronavirus - România: 18429 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Părăsiți de SUA, kurzii din Siria s-au aliat cu Assad în fața asaltului Turciei

Monday, 14 October 2019, 09:45 Sursă: REALITATEA.NET

Kurzii din nord-estul Siriei au anunțat o alianță neașteptată cu administrația președintelui sirian Bashar al-Assad în fața atacului Turciei.

Astfel, Armata siriană va trimite trupe în nordul ţării, în "confruntarea cu agresiunea" Turciei care desfăşoară acolo de cinci zile o ofensivă împotriva unei miliţii kurde, a anunţat duminică agenţia de presă de stat Sana, citată de France.

Alianța cu Damascul reprezintă o opțiune disperată pentru kurzii sirieni, părăsiți de principatul lor aliat, SUA.

Mult timp marginalizaţi şi discriminaţi de autorităţile centrale de la Damasc, kurzii au instaurat o autonomie de facto în nordul ţării, după declanşarea conflictului în 2011, aminteşte AFP.

Damascul refuză această autonomie şi în trecut puterea i-a numit chiar "trădători" pe combatanţii minorităţii pentru alianţa lor cu Washingtonul în cadrul luptei antijihadiste.

Actuala alianță arată lipsa de opțiuni a kurzilor, în fața ofensivei Ankarei.  

Ofensiva turcă în nord-estul Siriei, intrată luni în şasea a zi, a provocat proteste internaţionale şi s-a soldat cu peste 150 de morţi, dintre care 50 de civili, precum şi cu strămutarea a peste 130.000 de persoane.

Duminică, Franţa a anunțat că va intensifica eforturile pentru o ''încetare imediată a ofensivei turce''.

Comunicatul a fost dat publicităţii după o reuniune a Consiliului de apărare şi securitate naţională, sub preşedinţia şefului statului francez Emmanuel Macron. Preşedintele Macron a declarat că ofensiva lansată de Ankara poate avea ''consecinţe umanitare dramatice, o renaştere a Daesh în regiune şi o destabilizare durabilă a nord-estului Siriei''. ''Franţa condamnă în termenii cei mai fermi'' această ofensivă, a adăugat şeful statului francez, potrivit Agerpres.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN