Finanţarea magistralei Gara de Nord-Otopeni, discutată la MAE cu ministrul de Externe al Japoniei

Wednesday, 19 July 2017, 17:53, Sursă: REALITATEA.NET

Implementarea proiectului magistralei de metrou Gara de Nord - Aeroportul "Henri Coandă", care beneficiază şi de finanţare japoneză, a fost discutată, miercuri, de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, şi ministrul de stat pentru Afaceri Externe din MAE japonez, Nobuo Kishi, se arată într-un comunicat remis realitatea.net.

Astfel, ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, l-a primit astăzi, pe ministrul de stat japonez pentru afaceri externe, Nobuo Kishi, aflat într-o vizită de lucru în România. Demnitarul român a subliniat importanța deosebită acordată de țara noastră impulsionării relațiilor cu Japonia, prin consolidarea dialogului politic la nivel înalt și extinderea cooperării economice bilaterale.

Ministrul Teodor Meleșcanu a exprimat apreciere pentru prezența firmelor japoneze în România, precum și speranța atragerii de noi investiții japoneze, pe fondul unui mediu economic românesc atractiv, caracterizat de o creștere economică solidă, un sistem fiscal favorabil și o forță de muncă cu un grad ridicat de calificare. Oficialul român a punctat oportunitățile de cooperare economică din domeniul IT, industriei auto, agriculturii și turismului.

Potrivit sursei citate, cei doi oficiali au discutat despre implementarea proiectului Magistralei de metrou Gara de Nord – Aeroportul ”Henri Coandă”, care beneficiază și de finanțare japoneză. Oficialul român a subliniat determinarea autorităților de la București în finalizarea proiectului, dovadă fiind și adoptarea, la 13 iulie 2017, a Hotărârii de Guvern privind exproprierile pe coridorul Magistralei.

Au fost evocate, de asemenea, consistența și potențialul colaborării bilaterale în sfera cercetării, științei și tehnologiei, ilustrate și de prezența profesorului japonez Kazuo Tanaka în calitate de Director Științific în cadrul Proiectului ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) de la Măgurele.

MAE mai informează că ministrul român a exprimat interesul special pentru permanentizarea regimului de scutire de viză pentru turiștii români care călătoresc în Japonia, regim acordat în prezent pe baze temporare. Întrevederea a prilejuit, de asemenea, un schimb de opinii referitoare la evoluțiile de actualitate de pe scena internațională, cu accent pe aspectele de securitate din Asia de Est și Europa de Est, precum și privind viitorul UE și Brexit.

Ministrul de stat japonez pentru afaceri externe, Nobuo Kishi, efectuează o vizită de lucru în România, care mai include, alături de întrevederea de la MAE, primiri la Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi, respectiv, la Prim-ministrul român, Mihai Tudose, mai transmite MAE.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Homepage