Europenii nu mai au încredere în UE, nici în principalele sale instituţii. Românii fac excepţie

Monday, 12 May 2014, 20:24, Sursă: Mediafax

Europenii nu au încredere în UE şi nici în principalele sale instituţii, indiferent că este vorba despre Parlament, Comisie sau BCE, românii fiind cei mai încrezători, potrivit unui studiu publicat luni de către Comisia Europeană (CE), cu două săptămâni înaintea alegerilor europene, relatează AFP.

Adaugă părerea ta

Potrivit acestui sondaj Eurobarometru, 59% dintre europeni mai degrabă nu au încredere în UE, în timp ce 32% mai degrabă au încredere în Uniune. Alţi 9% nu au o opinie pe această temă.

Estonia şi România sunt ţările în care cetăţenii au cea mai mare încredere (58%). Invers, 81% dintre greci şi 74% dintre ciprioţi nu au încredere în această asociere. În Portugalia şi Spania, alte două ţări afectate dur de criză, 70% şi, respectiv, 67% dintre cetăţeni nu au încredere în UE.

În Franţa şi în Germania, o majoritate a cetăţenilor - respectiv 63% şi 59% - nu au încredere în UE. În schimb, 28% dintre francezi şi 31% dintre germani afirmă că au încredere în Uniune.

Instituţiile europene nu sunt nici ele ocolite de această neîncredere. Astfel, 53% dintre europeni nu au încredere în Parlamentul European (PE), în timp ce 34% au încredere, iar 51% nu au încredere în Comisia prezidată de către José Manuel Barroso, în timp ce 33% au încredere. În privinţa BCE, 54% dintre europeni nu au încredere în această instituţie cu sediul la Frankfurt, în timp ce 31% afirmă că au încredere în ea.

În schimb imaginea UE este uşor mai pozitivă. Astfel, 34% dintre europeni au o imagine bună despre UE, în timp ce 26% au o imagine negativă. Pentru 44% dintre europeni, libertatea de a călători, studia şi munci peste tot în UE constituie principala atracţie a Uniunii.

UE reprezintă prosperitatea economică pentru 12% dintre europeni, pe când 17% o identifică cu şomajul. De asemenea, Uniunea reprezintă pacea şi democraţia pentru 25% şi, respectiv, 19% dintre europeni, în timp ce 22% o asociază cu birocraţia, iar 25% cu risipirea banilor.

Alte articole din: EUROPA