Coronavirus - România: 209648 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Imigranţi. Donald Tusk, prima reacţie după Consililul European. Avertismentul care îngrijorează UE

Thursday, 24 September 2015, 10:00 Sursă: REALITATEA.NET

"În această seară, discuţia noastră a fost bazată pe fapte, nu pe emoţii. Sunt 8 milioane de oameni siliţi de împrejurări să părăsească Siria, în timp ce alte patru milioane se îndreaptă către ţările vecine Siriei. Trebuie să vorbim despre milioane de potenţiali refugiaţi care încearcă să ajungă din Siria către Europa, pe cont propriu", a scris Donald Tusk, pe pagina sa de facebook.

Liderii Uniunii Europene au discutat asupra posibilității de a permite statelor zonei euro să aibă deficite mai mari pentru a face față costurilor crizei migrației, au declarat joi oficiali ai UE, însă nu au reușit să ajungă la o poziție comună, relatează Reuters.

De la începutul anului, în jur de 500.000 de migranți au ajuns în UE, plecând din țările lor din cauza războiului și a sărăciei.

La 11 septembrie, miniștrii de finanțe ai UE au cerut Comisiei Europene, executivul UE, să ia în considerare impactul acestei situații de urgență când va analiza bugetele naționale în săptămânile următoare.

Chestiunea a fost discutată de liderii UE într-o reuniune privind criza migrației. 'Ceea ce a fost discutat și menționat de mai mulți vorbitori este faptul că acest cost suportat de țări din cauza situației refugiaților ar trebui luat în calcul în Pactul de stabilitate', a declarat după reuniune cancelarul austriac Werner Faymann, precizând că susține o astfel de măsură.

'Țările ar trebui să aibă posibilitatea să beneficieze de anumite excepții și să li se recunoască anumite calcule, dar nu a existat un acord astăzi', a spus Faymann.

Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, care răspunde de supervizarea bugetelor din zona euro, a fost de acord să examineze impactul economic al crizei migrației și să-și prezinte concluziile la 5 octombrie, când miniștrii din zona euro se vor reuni în Luxemburg.

 


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN