DECIZIA BOMBĂ anunțată de Gazprom

Friday, 04 April 2014, 14:42, Sursă: REALITATEA.NET

Gazprom, cea mai mare companie din Rusia, va renunţa la campaniile de promovare în rândul investitorilor în acţiuni şi obligaţiuni din Statele Unite şi Europa, ca urmare a crizei din Crimeea, şi se va concentra pe atragerea de fonduri din Orientul Mijlociu, America Latină şi Asia, în special China.

Adaugă părerea ta

Directorii producătorului rus de gaze, cu o capitalizare de 90 de miliarde de dolari şi obligaţiuni scadente în valoare de 37 miliarde de dolari, au cerut angajaţilor departamentului de relaţii cu investitorii să caute mai mulţi eventuali acţionari în Asia şi pe alte pieţe emergente, au declarat două surse apropiate situaţiei pentru Bloomberg.

La începutul lunii martie, Gazprom a organizat întâlniri cu investitorii la New York şi Londra.

Schimbarea de direcţie arată cum criza dintre Rusia şi Occident afectează relaţiile economice şi financiare. China nu a votat în Consiliul de Securitate al ONU împotriva acţiunii Rusiei de a anexa Crimeea, iar preşedintele rus Vladimir Putin va efectua o vizită la Beijing în luna mai, în timpul căreia vrea să semneze un contract pentru aprovizionarea Chinei cu gaze naturale pentru o perioadă de 30 de ani.

Investitorii americani deţin circa 10% din acţiunile Gazprom prin certificate de depozit, fiind astfel cel mai important grup de acţionari după statul rus, care are o participaţie de 50%. Fonduri de investiţii din Marea Britanie au aproximativ 5% din titluri, potrivit site-ului Gazprom, care nu prezintă date despre eventuali acţionari din Asia.

Chiar dacă echipa de relaţii cu investitorii a Gazprom va putea călători în continuare în SUA şi Europa, nu vor putea derula campanii de promovare pe aceste pieţe şi vor petrece mai mult timp lucrând în Orientul Mijlociu şi Asia, au spus sursele.

Biroul de presă al Gazprom a refuzat să comenteze.