Coronavirus - România: 500273 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cutremur în Cehia. Viitorul premier, acuzat de fraudă cu fonduri UE. Se cere ridicarea imunității

Tuesday, 21 November 2017, 12:48 Sursă: REALITATEA.NET

Procurorii cehi au cerut, marţi, Parlamentului de la Praga, să ridice imunitatea lui Andrei Babis, mandatat să formeze un nou Guvern, pentru a permite începerea urmăririi penale a acestuia într-un caz de fraudă a fondurilor europene, informează agenţia de ştiri CTK, citată de site-ul Reuters, potrivit Agerpres.

Anchetatorii susţin că Babis a fost implicat în fraudarea a două milioane de euro din subvenţiile primite de la Uniunea Europeană destinate unor proiecte agricole.

Babis a negat că ar fi comis fapte ilegale şi a adăugat că aceste acuzaţii sunt motivate politic.

În luna septembrie, Parlamentul ceh a aprobat urmărirea penală a lui Babis, însă acesta şi-a recâştigat imunitatea parlamentară după alegerile din luna octombrie câştigate de partidul pe care îl conduce, ANO.

În cadrul recentelor alegeri parlamentare, Partidul de centru ANO, condus de către miliardarul Andrej Babis, a avut un avans de aproape 20% faţă de formaţiunea clasată pe locul al doilea, Democraţii Civici (ODS), obţinând 29,64% dintre sufragii.

Intitulat "Trump al Cehiei", Andrej Babis a fost mandatat să formeze un nou Guvern. Babis, în vârstă de 63 de ani, este al doilea cel mai bogat om din Cehia, cu o avere estimată la 4 miliarde de euro.

Andrej Babis a fost vicepremier şi ministru de Finanţe în perioada ianuarie 2014-mai 2017, în guvernul condus de către social-democratul Bohuslav Sobotka. În luna mai, Sobotka i-a cerut preşedintelui Milos Zeman să-l demită pe ministrul de Finanţe, suspectat de fraudă fiscală. Babis ar fi cumpărat obligaţiuni de la compania sa de produse chimice şi alimentare.


Citeste totul despre:


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN