Cum va fi vremea în 2020. Avertismentul ONU

Wednesday, 15 January 2020, 20:08 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Realitatea.NET

Organizaţia Naţiunilor Unite avertizează că în anul 2020 trebuie să ne aşteptăm la numeroase episoade de vreme extremă şi nu numai.

Organizaţia Meteorologică Mondială, care şi-a bazat constatările pe analiza principalelor date internaţionale, a anunţat că a confirmat şi datele transmise săptămâna trecută de agenţia de monitorizare climatică a Uniunii Europene, care arată că anul trecut a fost cel de-al doilea cel mai călduros an din istorie, după 2016, notează Mediafax.

"Anul 2020 a început de unde a plecat 2019 - cu condiţii meteorologice cu impact ridicat şi evenimente legate de climă", a declarat şeful OMM, Petteri Taalas, într-o declaraţie, referindu-se în special la devastatoarele incendii din Australia.

"Din păcate, trebuie să ne aşteptăm la condiţii de vreme extremă pe tot parcursul anului 2020 şi în deceniile următoare, alimentate de nivelurile record ale gazelor cu efect de seră care reţin căldura în atmosferă", a precizat acesta.

Agenţia ONU a anunţat, de asemenea, că temperaturile medii globale din ultimii cinci ani (2015-2019) şi 10 ani (2010-2019) au fost cele mai mari înregistrate vreodată.

"Din anii 1980, fiecare deceniu a fost mai cald decât precedentul", a transmis agenţia ONU într-un comunicat, avertizând că "se preconizează că această tendinţă va continua".

Organizaţia Naţiunilor Unite a mai anunţat că emisiile de gaze cu efect de seră create de om trebuie să scadă cu 7,6 la sută în fiecare an până în 2030, pentru a limita creşterea temperaturii la 1,5 C - pentru care ţările mai ambiţioase s-au angajat în cadrul acordului climatic de la Paris.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: VREMEA