CRIZĂ în IRAK: Jumătate de milion de refugiaţi din Mosul, militari executaţi la Kirkuk

Wednesday, 11 June 2014, 15:05, Sursă: Mediafax

Peste 500.000 de civili s-au refugiat în urma luptelor din oraşul irakian Mosul şi din regiune, a anunţat, miercuri, într-un comunicat, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), relatează AFP.

Adaugă părerea ta

Echipele OIM aflate în teren estimează că violenţele produse în weekend în urma atacării şi preluării controlului, marţi, asupra celui de-al doilea oraş ca mărime din Irak de către radicali au provocat "deplasarea a peste 500.000 de persoane în interiorul şi în jurul oraşului".

OIM anunţă că există "un număr important de victime în rândul civililor", iar "principalul centru de urgenţă din oraş, format din patru spitale, este inaccesibil, deoarece este situat în centrul zonei unde au loc luptele, astfel că mai multe moschei au fost transformate în spitale pentru îngrijirea răniţilor".

Circulaţia maşinilor a fost interzisă în oraş, astfel că locuitorii pleacă pe jos, apa potabilă lipseşte în împrejurimile oraşului Mosul, iar rezervele de alimente sunt reduse, precizează OIM.

Deplasarea civililor are loc în interiorul oraşului Mosul din partea de vest a râului Tigru spre partea de est, spre alte regiuni ale provinciei Ninive şi spre Kurdistanul irakian, însă accesul refugiaţilor este permis doar în cazul în care au familii sau o rudă care locuieşte în regiune.

Autorităţile locale au cerut sprijinul OIM şi al altor agenţii internaţionale şi au oferit refugiaţilor ajutoare de bază, precizează comunicatul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.

15 membri ai forţelor irakiene, executaţi

Probleme există şi în provincia Kirkuk. Jihadişti au executat miercuri 15 membri ai forţelor irakiene, în provincia multietnică Kirkuk, în care au preluat, cu o zi înainte, controlul asupra mai multor sectoare, au declarat oficiali locali, relatează AFP.

Combatanţi din cadrul grupării Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) au executat prin împuşcare aceste 15 persoane - poliţişti, militari şi membri ai miliţiilor care luptă împotriva Al-Qaida - în mai multe localităţi din provincie, au anunţat oficialii citaţi.

Alte articole din: Ultimele Stiri