Alegeri locale 2020 Vezi mai multe detalii

Conflict fără precedent. Comisia UE respinge bugetul Italiei. Furie la Roma: ”Ei atacă poporul”

Wednesday, 24 October 2018, 09:10 Sursă: REALITATEA.NET

Comisia Europeană nu are de ales şi este obligată să respingă proiectul de buget al Italiei pe 2019, a anunţat, marţi, Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei responsabil cu stabilitatea financiară, serviciile financiare şi uniunea pieţelor de capital, adăugând că Roma "încalcă reglementările UE în mod deschis şi conştient", transmite DPA, citată, de Agerpres.

"Nu vedem alternativă", a declarat Dombrovskis, apreciind că Bruxelles-ul acordă Italiei maximum trei săptămâni pentru a prezenta un plan revizuit al bugetului pe 2019.

Ar putea fi tentant să încalci regulile, "dar, la un anumit moment, datoria cântăreşte prea greu şi la sfârşitul zilei rămâi fără libertate", a declarat oficialul UE.

Comisia Europeană ar putea să reanalizeze decizia anterioară de a nu deschide procedura de deficit excesiv împotriva Italiei, a adăugat Dombrovskis.

Italia a înştiinţat luni Comisia Europeană că nu îşi va modifica proiectul de buget pe 2019, criticat vehement de Bruxelles pentru că încalcă regulile fiscale europene.

Iritare la Roma

Decizia Comisiei Europene de a respinge proiectul de buget al Italiei pentru anul 2019 'nu schimbă nimic', a asigurat marţi vicepremierul italian Matteo Salvini, într-o declaraţie dată la Bucureşti în faţa jurnaliştilor italieni, transmite AFP.

'Aceasta nu schimbă nimic, să o ştiu bine aceşti domni speculatori, nu ne întoarcem înapoi', a promis vicepremierul italian, lider al formaţiunii de extremă-dreapta Liga.

'Ei nu atacă un guvern, ci un popor. Astfel de lucruri nu fac decât să stârnească şi mai mult mânia italienilor, iar apoi ne mai plângem de ce popularitatea Uniunii Europene a ajuns atât de jos', a adăugat Salvini despre decizia Bruxelles-ului privind bugetul propus de guvernul său.

La rândul său, Luigi Di Maio, şi el vicepremier în guvernul de la Roma şi de asemenea lider al partidului antisistem Mişcarea 5 Stele, a cerut Comisiei Europene să manifeste 'respect' faţă de italieni şi faţă de guvernul lor. 'Acesta este primul buget italian care nu este pe placul UE. Nu sunt surprins. Este primul buget italian care a fost scris la Roma şi nu la Bruxelles', a menţionat Di Maio într-un mesaj pe Facebook, conform agenţiilor Reuters şi EFE, el promiţând că guvernul din care face parte nu se va 'preda' în faţa Bruxelles-ului, pentru că acest guvern nu doreşte noi politici de austeritate.

Majorarea deficitului

Începând de la mijlocul lunii mai şi până în prezent, spread-ul (diferenţa) dintre randamentul pentru obligaţiunile germane pe 10 ani şi cele italiene s-a dublat de la 150 până la 315 puncte de bază. În aceeaşi perioadă, Bursa de la Milano a pierdut 21,4%, iar băncile, care deţin pachete de obligaţiuni italiene în valoare de aproape 400 miliarde euro au fost primele victime, sectorul înregistrând pierderi de aproape 35%.

Proiectul de buget pe 2019, aprobat luni de Cabinetul de la Roma, va duce la majorarea deficitului într-o perioadă în care regulile UE spun că ar trebui să scadă, în condiţiile în care se majorează sumele pentru cheltuielile sociale şi se reduce vârsta de pensionare. Astfel, deficitul ar urma să crească de la 1,8% din Produsul Intern Brut în 2018 la 2,4% în 2019, apoi să scadă la 2,1% în 2020 şi să revină la 1,8% în 2021.

Chiar dacă un deficit bugetar de 2,4% din PIB este în limita de 3% din PIB prevăzută în tratate, Comisia Europeană a cerut un deficit mai mic pentru Italia, astfel încât această ţară să poată să îşi reducă povara datoriei. În prezent, datoria publică a Italiei este una din cele mai mari din Europa, în termeni absoluţi, şi a doua ca mărime după cea a Greciei, ca procent din PIB.

Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN