Conflict comercial între SUA și Canada. Pozițiile anunțate de Trump și Trudeau

Wednesday, 26 April 2017, 00:12, Sursă: REALITATEA.NET

Luni seara, președintele american Donald Trump a impus taxe asupra importurilor de lemn de construcție din Canada, iar marți în zori a scris, cum obișnuiește, un mesaj pe Twitter: "Canada a îngreunat foarte mult afacerile fermierilor noștri din domeniul lactatelor, din Wisconsin și alte state de frontieră. Nu vom accepta asta. Urmăriți!". AFP apreciază că este o declarație de război comercial, anunță Agerpres.

Adaugă părerea ta

Marți, premierul canadian Justin Trudeau a declarat rețelei de televiziune CTW News, preluată de France Presse: "Sunt politicos, dar sunt și foarte ferm în apărarea intereselor Canadei". El a promis că va începe "respectuos, dar ferm" un dialog cu Statele Unite pentru a demonstra complexitatea integrării economiilor celor două țări vecine.

Canada, SUA și Mexicul sunt partenere în NAFTA, acordul de liber schimb în America de Nord. Volumul comerțului bilateral americano-canadian este aproape de 545 de miliarde de dolari, din care rezultă, potrivit estimărilor de la Washington, un deficit de 11,2 miliarde de dolari pentru SUA. Dezacordul între Statele Unite și Canada privind lemnul pentru construcții este vechi de 15 ani. Ministerul comerțului din SUA a anunțat luni taxe între 3,02% și 24,12% asupra importurilor de lemn din Canada, în funcție de produse. Sunt vizate doar o parte din tranzacțiile respective, care în 2016 au avut o valoare totală de 5,66 miliarde de dolari.

Producătorii americani îi acuză pe cei canadieni că practică prețuri de dumping, posibile deoarece beneficiază de subvenții. Unele estimări arată că taxele ar putea duce la costuri cu 12% mai mari pentru locuințele din SUA. Marți, la Casa Albă, ministrul american al comerțului, Wilbur Ross, a declarat că, pentru Statele Unite, Canada este "un aliat apropiat, un aliat important".

"Sunt în general un vecin bun, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să respecte regula jocului", a adăugat el. Afluxul de lemn nu este un act de bună vecinătate, iar "în industria lactatelor există sentimentul că au luat o decizie cam bruscă săptămâna trecută", a mai spus Ross.