Concluzie controversată: afecțiunile psihice au legătură cu terorismul și radicalizarea

Tuesday, 07 November 2017, 14:29, Sursă: REALITATEA.NET

Marea Britanie extinde la nivel național un proiect pilot controversat, care analizează legătura dintre problemele mintale și acțiiunile teroriștilor singuratici, după ce s-a descoperit că un număr semnificativ de persoane înscrise în programe de combatere a radicalizării suferă de diverse forme de boli psihice, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Autoritățile spun că unii dintre așa-numiții 'lupi singuratici' implicați în patru atacuri care au avut loc anul acesta în Marea Britanie par să fie persoane cu o sănătate mintală sub semnul întrebării, care s-a agravat după autoradicalizarea individuală, cu ajutorul internetului.

Autoritățile britanice au lansat proiectul pilot în aprilie 2016, în trei dintre cele mai mari zone urbane din Anglia — Londra, Birmingham și Manchester și susțin că ar fi un mare succes. Tocmai de aceea, după prezentarea oficială a concluziilor, ar urma ca programul să fie extins la nivel național, a declarat pentru Reuters Jennifer Shaw, profesor de psihiatrie medico-legală la Universitatea din Manchester. 

Un alt psihiatru care lucrează la programele pilot a spus pentru Reuters că Biroul de Securitate și Contraterorism le-a transmis experților să nu dezvăluie niciun detaliu din descoperirile lor până când nu va fi făcut public raportul final.

Pe de altă parte, notează Reuters, sunt mulți psihiatrii care critică proiectele și susțin că n-a fost stabilită nicio legătură științifică între problemele de sănătate mintală și atacurile teroriste. În aceste condiții, a sugera așa ceva riscă să arunce un stigmat asupra persoanele care suferă de boli mintale.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Homepage